'No hands' accounting: de volgende stap in financieel management

'No hands' accounting: de volgende stap in financieel management

Het zo effectief mogelijk benutten van beschikbare resources blijft een uitdaging voor ondernemingen. Zeker nu technologische ontwikkelingen de context meer en meer gaan bepalen, wordt deze uitdaging alleen maar groter. Een blog van Exact.

Het optimaliseren van de inzet van menselijke en technologische resources om performance te verbeteren, is een doorlopend proces. Waar bedrijfssoftware een belangrijke bijdrage levert, zorgt de snelheid van innovatie ervoor dat technologie echt een toonaangevende rol zal gaan spelen. Kostenbesparingen werd van oudsher gezocht in het verplaatsen van processen waar mogelijke naar lagelonenlanden. Met de nieuwe generatie ERP-systemen kan de menselijke factor zelfs helemaal buiten beschouwing worden gelaten. De robots die onze banen dreigen over te nemen zijn niet in aantocht; sterker nog, ze zijn er al, en ze maken van de financiële administratie een ‘klusje dat zonder handen’ kan.

Nieuw tijdperk voor business software

Software ‘robots’ worden steeds meer de algemene norm bij een groot aantal diensten, van Siri en Cortana tot (chat)bots voor de klantenservice van banken en telecombedrijven. Innovatievere voorbeelden van Artificial Intelligence zijn onder andere Deepmind van Google en Watson van IBM. Beiden geven een nieuwe invulling aan wat er met een wereldwijde kennisbank bereikt kan worden. Hi-tech is niet iets van de toekomst. Wat we vijf jaar geleden ons nog niet in konden beelden, is vandaag de dag de werkelijkheid geworden. Maar belangrijker: technologie is niet uitsluitend in handen van startups in Silicon Valley. Ook in de evolutie van ‘traditionele’ bedrijfssoftware speelt het een cruciale rol in verbeteringen en nieuwe toepassingen. Uiteindelijk zullen de ontwikkelingen resulteren in de overgang van een ERP- systeem dat specifieke taken automatiseert, naar een volledig geautomatiseerde ‘straight through processing’ mogelijkheid, waarbij taken en responses aan elkaar worden gekoppeld zonder menselijk interventie. Dit gaat de snelheid en de efficiëntie van business proces management enorm vergroten. En tegelijkertijd worden risico’s aanzienlijk beperkt. Door ‘slimme’ software in te zetten voor het volledig uitvoeren van grote hoeveelheden repetitieve taken, haal je het menselijk brein - dat fouten kan maken en afgeleid kan raken - uit de gevarenzone.

Van mogelijkheid naar werkelijkheid

Om aan de slag te kunnen, heeft gerobotiseerde software een kader nodig waarbinnen het kan functioneren. De specifieke regels en voorschriften van bedrijfsadministratie bieden interessante kansen. De processen rondom boekhouden, procurement en supply chain management, tot klantenservice en HRM en zijn op dit moment afhankelijk van werknemers om ten minste één handeling in de flow uit te voeren. Download de gratis whitepaper ‘'No hands' accounting’ voor aanvullende info… Dit artikel is gesponsord door Exact