
Bouwinvest
De stijgende energieprijzen, het gasbesluit, de klimaatafspraken en de steeds duidelijkere wens tot duurzaamheid nopen tot energievolwassenheid.
Bouwinvest
Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek
Stichting Zaam via ADJ
De aandacht voor duurzaamheid is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dagelijks rapporteren media over zaken als de opwarming van de aarde, extreem weer, zorgen over de toenemende tweedeling in de maatschappij, mondiale migratiestromen en bijvoorbeeld de effecten van milieuvervuiling op onze gezondheid. Er komt steeds meer wetgeving die duurzaam gedrag afdwingt, maar de acceptatie ervan gaat niet zonder slag of stoot. En hoewel individuen in toenemende mate intrinsiek gemotiveerd zijn hun (consumptie) gedrag te verduurzamen, blijkt dat in de praktijk vaak nog niet zo eenvoudig. We vroegen ons af hoe dat bij bedrijven zit: zijn zij al serieus bezig met duurzaamheid en sturen ze hier actief op?
De Nederlandse implementatie van duurzaamheidsrichtlijn CSRD komt eraan, maar er is nog geen uitsluitsel over wie het assurance-onderzoek mag doen. Is dat, zoals nu in het implementatievoorstel staat, de accountant die nu ook de jaarrekening controleert? Of maakt Nederland gebruik van de optie om dat ook door een andere accountant te laten doen, waar veel accountants voor zijn en ook minister Kaag wel oren naar heeft?
Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers gegevens verzamelen over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Daarmee is Nederland weer een administratieve last rijker. Tegelijkertijd past rapportage over de mobiliteit van een organisatie in een bredere CSRD-trend.
Accountantsorganisatie SRA roept het ministerie van Financiën op om een aantal dingen uit de Nederlandse implementatiewet van de Europese CSRD te verduidelijken. Ook zou alleen de accountant die de wettelijke controle uitvoert deze limited assurance-opdracht uit moeten voeren.
Chris Figee is inmiddels zes jaar CFO van KPN. "Ik moet zorgen dat ik 30% van mijn tijd in mijn agenda reserveer voor het toekomstvast maken van het bedrijf. Dat ik niet opgeslokt wordt door spreadsheets en reporting. Dat is de uitdaging."
Wereldwijde klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Ook het bedrijfsleven raakt hier steeds meer van overtuigd. Wilt u de uitstoot van schadelijke stoffen aanpakken, of bent u genoodzaakt compliant te zijn aan wet- en regelgeving, dan kan een stappenplan voor het beheersen van de uitstoot van schadelijke stoffen praktisch zijn.
De Europese Commissie past de rapportage-eisen van de CSRD aan. Alleen grote bedrijven vallen nog onder de plicht, de controle wordt niet uitgebreid, ESRS worden aangepast en meer.
Nederland wordt overspoeld met lastige vraagstukken. Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker denkt dat we naar het verleden kunnen kijken om lessen te trekken over het creëren van nieuwe waarde.
De CSRD-richtlijn verplicht organisaties te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. Hanneke Oude Elberink-Schieving, professional sustainable finance, stelt de organisaties gerust die opzien tegen de verslaggeving: "Er zijn al veel data voorhanden, de basis ligt er dus al."
Investeringsbeslissingen in een transformerende wereld door digitalisering en verduurzaming geven organisaties kopzorgen. Consultant Sander Jansen legt uit hoe je een strategie inzet die klassieke overwegingen loslaat.
De invoering van de CSRD-richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Dit blijkt uit de resultaten van een Ayvens-onderzoek (de grootste leasemaatschappij van Nederland) onder bijna 400 Nederlandse bedrijven, waarvan 100 CSRD-plichtig.
De CSRD zit bij de meeste organisaties inmiddels wel tussen de oren. De richtlijn verplicht organisaties, als eerst de grote beursfondsen, te rapporteren over duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun ketens. De CSDDD geniet die bekendheid nog niet, terwijl deze richtlijn nog een stapje verdergaat. Reden genoeg voor financials om erin te duiken.