Stichting Zaam via ADJ
Stappenplan e-facturatie
E-factureren kan een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen. E-facturatie gaat de norm worden dus pas je daar nu op aan. Een stappenplan om je te helpen.
E-factureren kan een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen. E-facturatie gaat de norm worden dus pas je daar nu op aan. Een stappenplan om je te helpen.
E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.
De rijksoverheid werkt aan het digitaliseren van haar inkoopprocessen, met e-facturen, e-orders en andere digitale inkoopgegevens. 'Het rijk wil leveranciers daarbij als één overheid laagdrempelig tegemoet treden', aldus Rolf Valenteijn, manager inkoop- en aanbestedingsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 'Op langere termijn willen we ook het rijksinkoopbeleid ondersteunen met betere inkoopdata.'
Veel grote(re) organisaties werken inmiddels met e-facturatie. E-facturen 'reizen' digitaal van het ene naar het andere automatische softwaresysteem en worden elektronisch verwerkt. Handmatig werk behoort tot de verleden tijd. Zover zijn kleinere organisaties vaak nog niet. Dat komt mede omdat er minder transacties en dus minder facturen te versturen zijn, de kosten voor een geavanceerd softwaresysteem hoog zijn, en mensen nu eenmaal graag vasthouden aan wat ze kennen.
Overheden en organisaties wereldwijd kunnen digitaal zakendoen met Peppol. Ook het rijk kiest bij het digitaliseren van de eigen inkoop voor deze standaard. Justin de Jager is portfoliomanager digitalisering Rijksinkoop bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij vertelt over de toepassingsmogelijkheden en vele voordelen van Peppol.
Kenners vergelijken de impact van het ViDA-wetsvoorstel met de invoering van de euro in 2002. Wie niet op tijd voorbereid is op deze mijlpaal, doet eigenlijk niet meer mee. In de zin dat je facturen niet meer worden betaald. Welke veranderingen zet deze wet in gang? Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op deze digitale aardverschuiving in het btw-stelsel?
E-facturatie is de toekomst, voor elk bedrijf. Ook gezien de nieuwe wetgeving in heel Europa. Hoe belangrijk wordt deze technologie straks?
Wie denkt dat e-facturatie in organisaties volkomen ingeburgerd is, moet ik even uit de droom helpen. Er zijn nog genoeg organisaties waar de ordners keurig op een rijtje in de kantoorkast staan en waar men voor een autorisatie op een factuur even binnenloopt bij degene die de paraaf moet zetten. Zeker in het mkb waar
Waarschijnlijk heeft ook uw organisatie te maken met personeelstekorten, stijgende gasprijzen en oplopende brandstofkosten. Om hier op in te kunnen spelen, zijn wendbaarheid en inzicht van levensbelang.
Financiële processen ontwikkelen zich continue, en waar in 2009 PDF de standaard werd voor elektronisch factureren, zijn bedrijven massaal gaat investeren in softwareoplossingen om het invoice-to-pay proces te digitaliseren en automatiseren. Dergelijke technologie is inmiddels commodity. Deze whitepaper gaat in op de transitie van Invoice-to-Pay processen en oplossingen naar Purchase-to-Pay. Waarom is deze stap van