Alles over Rapportage

KPMG: 'Over 3 jaar gebruikt 99 procent bedrijven AI bij financiële verslaglegging'
KPMG: 'Over 3 jaar gebruikt 99 procent bedrijven AI bij financiële...

Driekwart van de bedrijven is al aan het experimenteren om Artificiële Intelligentie (AI) te gebruiken bij de financiële rapportage. KPMG verwacht dat over 3 jaar 99 procent van de bedrijven AI actief gebruikt voor financiële rapportage en audit.

APM's: zo zit het met vrijwillige kengetallen in de jaarverslaggeving
APM's: zo zit het met vrijwillige kengetallen in de jaarverslaggeving

In de jaarrekening worden enerzijds 'platte' cijfers gepubliceerd, maar worden deze anderzijds door gebruikers en door het bestuur in het bestuursverslag geïnterpreteerd en geëvalueerd. Het interpreteren en evalueren van financiële cijfers is een kunst op zich. Voor dat doel worden de cijfers uit de jaarrekening met elkaar in verband gebracht en vanuit verschillende perspectieven beoordeeld.

Alternatieve prestatiemaatstaven populairder, rapportage onduidelijker
Alternatieve prestatiemaatstaven populairder, rapportage onduidelijker

De Autoriteit Financiële Markten vindt dat alternatieve prestatiemaatstaven, financiële maatregelen die niet zijn gedefinieerd in een rapportagestandaard, vaak onduidelijk zijn in jaarverslagen, prospectussen en persberichten. Dat zet beleggers en analisten op het verkeerde been. Zulke niet-gestandaardiseerde informatievoorziening is in opkomst.

CSRD: Wie mag het assurance-onderzoek uitvoeren?
CSRD: Wie mag het assurance-onderzoek uitvoeren?

De Nederlandse implementatie van duurzaamheidsrichtlijn CSRD komt eraan, maar er is nog geen uitsluitsel over wie het assurance-onderzoek mag doen. Is dat, zoals nu in het implementatievoorstel staat, de accountant die nu ook de jaarrekening controleert? Of maakt Nederland gebruik van de optie om dat ook door een andere accountant te laten doen, waar veel accountants voor zijn en ook minister Kaag wel oren naar heeft?

Vanaf 2024 verplichte CO2-rapportage: 8 vragen en antwoorden
Vanaf 2024 verplichte CO2-rapportage: 8 vragen en antwoorden

Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers rapporteren. Wat betekent dit en wat moet je daarvoor doen?

Opsporing btw-fraude: De ins en outs van DAC7
Opsporing btw-fraude: De ins en outs van DAC7

Europese richtlijn DAC7 vergroot de fiscale transparantie in de digitale economie. Hoe zit dat precies en waar moeten btw-ondernemers rekening mee houden? Cm: legt het uit. De Europese Commissie is al geruime tijd bezig om btw-fraude te bestrijden. De EU heeft een richtlijn uitgevaardigd om de fiscale transparantie in de digitale economie te vergroten: DAC7.

CSRD: wat u als financial beslist moet weten over de Corporate Sustainability Reporting Directive
CSRD: wat u als financial beslist moet weten over de Corporate...

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie luidde een paradigmaverschuiving in in duurzaamheidsrapportages. De vrijblijvendheid is er vanaf. Volgens deskundigen verandert zelfs de rol van de financial erdoor. In een nieuwe whitepaper leest u alles wat u als financial beslist moet weten over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Agility in Financial Reporting and Consolidation
Agility in Financial Reporting and Consolidation

Onderzoek toont aan dat een significante hoeveelheid organisaties nog niet de automatiseringssystemen voor rapportageprocessen goed op orde heeft. Een veel gehoorde reden is gebrek aan tijd en geld om de noodzakelijke transformatie tot stand te brengen. Deze whitepaper behandelt de mogelijke oplossingen voor de uitdagingen van organisaties in het rapportageproces. De volgende onderwerpen worden onder andere besproken:  The

Roel Haverland.Gesponsord
Gesponsord
Gesponsord Roep om duurzaamheid brengt finance in bedrijfskritische positie

De roep om maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen klinkt vanuit steeds meer hoeken. Europese regelgeving dwingt bedrijven tot volwaardige rapportage over hun prestaties op het gebied van Environment (leefomgeving), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Maar daar blijft het niet bij. ESG-criteria worden voor investeerders doorslaggevend in het wel of niet beschikbaar stellen van kapitaal. Daarmee komt zelfs de bedrijfscontinuu00efteit in het geding.u00a0

Realtime rapportage: bittere noodzaak, maar in praktijk niet mogelijk
Realtime rapportage: bittere noodzaak, maar in praktijk niet mogelijk

Ruim negentig procent van de Nederlandse organisaties vindt dat realtime rapportage geen luxe meer is, maar noodzakelijk. Slechts 14 procent van de financieel professionals geeft aan dat realtime rapportage momenteel daadwerkelijk een mogelijkheid is. Oorzaken zijn vooral organisatorisch van aard, niet zozeer technisch.