Alles over Rechtspraak

Toelichting op 'ordinary course' bij overnames

Toelichting op 'ordinary course' bij overnames

Bij bedrijfsovernames maken koper en verkoper doorgaans afspraken over de gang van zaken tussen het moment waarop overeenstemming is bereikt en de overdracht van de aandelen. Vaak houden die in dat de verkoper er in die periode voor moet zorgen dat het verkochte bedrijf blijft opereren in zijn 'ordinary course'. Of zo'n afspraak ook inhoudt dat er nog fikse bedragen aan onderhoud moeten worden uitgegeven, was voorwerp van geschil in een zaak die vorig jaar tot een arrest leidde van het Gerechtshof Amsterdam. In deze bijdrage een beknopte toelichting.

Rust binnen de vennootschappelijke orde

Rust binnen de vennootschappelijke orde

Kunnen minderheidsaandeelhouders zich in een geschil over de nakoming van contractuele verplichtingen beroepen op argumenten die ontleend zijn aan hun vennootschappelijke positie? Over die vraag deed het Amsterdamse gerechtshof medio februari een interessante uitspraak.

Als een of meer kinderen een onderneming willen voortzetten, lijkt dat een natuurlijk proces doordat men generatiegetrouw handelt. Maar de zakelijke belangen van een overdracht snijden vaak dwars door de belangen binnen de gehele familie.

Een afgeblazen overname in coronatijd

Medio april wees het Netherlands Commercial Court, onderdeel van de Rechtbank Amsterdam, een kort-gedingvonnis in een geschil zoals we dat de komende tijd wel vaker zullen meemaken: een overname waarover al lange tijd is onderhandeld, maar die nog niet tot stand gekomen is, met een koper die wil afhaken omdat het verdienmodel van het over te nemen bedrijf zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis.

Coronavirus: de rechtbanken sluiten, urgente zaken gaan wel door

Coronavirus: de rechtbanken sluiten, urgente zaken gaan wel door

In verband met de uitbraak van het coronavirus sluiten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. Urgente zakenu00a0gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat het bijvoorbeeld raakt aan de rechten van verdachten of rechtzoekenden.