Alles over Sociale zekerheid

Dit verandert er in de sociale zekerheid in 2024
Dit verandert er in de sociale zekerheid in 2024

De druk op het stelsel van sociale zekerheid neemt toe. 'We hebben geen slecht stelsel, maar wel een duur stelsel,' merkt sociale zekerheidsdeskundige Marjol Nikkels op. En het UWV is vastgelopen in de uitvoering door een tekort aan verzekeringsartsen. Dit geeft veel problemen. Geplande veranderingen voor de arbeidsmarkt voeren ondertussen de druk op bij de Belastingdienst.

Wat te doen met de arbeidsovereenkomst na 104 weken ziekte?
Wat te doen met de arbeidsovereenkomst na 104 weken ziekte?

Als een werknemer ziek wordt, heeft de werkgever de plicht om de werknemer te laten re-integreren op de eigen werkplek of in andere passende arbeid. Als er wel passende arbeid beschikbaar is, staat de werkgever voor de keuze: de arbeidsovereenkomst aanpassen of niet? En als er geen passende arbeid beschikbaar is, volgt de vraag: de arbeidsovereenkomst beëindigen of niet? Elke keuze heeft gevolgen. Cm: geeft je handvatten.

Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2023 op een rij
Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2023...

Er wijzigt nogal wat in de sociale zekerheid in 2023. Hoe ziet dat er allemaal uit volgend jaar? Socialezekerheidsdeskundige en spreker op de Actualiteitendag Finance & Control Marjol Nikkels zet het voor u op een rij.

Een noodplan voor onze sociale zekerheid
Een noodplan voor onze sociale zekerheid

Nee, zegt adviseur sociale zekerheid Marjol Nikkels, we moeten niet te negatief zijn. In vergelijking met andere Europese landen beschikken wij nog steeds over een solide socialezekerheidsstelsel. Maar als we willen dat dit ook zo blijft, moeten er wel een paar zaken dringend worden bijgesteld.

Controleer beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas dit jaar extra goed
Controleer beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas...

Het loont om de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) te controleren op een juiste hoogte van de premie. Deze beschikking valt eind november/begin december bij werkgevers op de mat. Onderzoek van Aon onder meer dan duizend werkgevers toont aan dat u00e9u00e9n op de zeven toerekeningen onjuist is. Een herziening kan leiden tot een besparing van tienduizenden euro's.

DNB: Loondoorbetalingsplicht bij ziekte terug naar één jaar
DNB: Loondoorbetalingsplicht bij ziekte terug naar één jaar

Om het verschil tussen flex en vast werk verder te verkleinen, adviseert DNB dat een nieuw kabinet ook gaat kijken naar het vaste contract. Net als de commissie Borstlap zegt de centrale bank dat de loondoorbetalingsplicht bij ziekte van vaste werknemers omlaag moet.

Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2022 op een rij
Marjol Nikkels zet de wijzigingen in de sociale zekerheid voor 2022...

Geen regering, geen regeerakkoord. Toch staat er voor 2022 weer het nodige op het programma voor wat betreft de sociale zekerheid. Regelingen waren al eerder aangekondigd, of zijn juist controversieel verklaard en gaan dus tu00f3ch niet door. Sociale zekerheidsdeskundige en spreker op de cm: Nationale Administrateursdag Marjol Nikkels zet het voor u op een rij (geactualiseerd naar de cijfers van Prinsjesdag).

Sociale premies: WW-premie omlaag naar 2,2 en 7,2 procent
Sociale premies: WW-premie omlaag naar 2,2 en 7,2 procent

Jaarlijks stelt de minister van SZW de premiepercentages volks- en werknemersverzekeringen vast. De voorstellen hiertoe zijn in het belastingplan opgenomen. Een aantal premiepercentages is nog onder voorbehoud van (definitieve) vaststelling.

Hoe verder na 104 weken ziekte en wat te doen bij hernieuwde uitval?
Hoe verder na 104 weken ziekte en wat te doen bij hernieuwde uitval?

Tijdens de eerste 104 weken van ziekte heeft de werkgever de plicht er alles aan te doen om de zieke werknemer indien mogelijk terug te laten keren op zijn eigen werkplek of in andere passende arbeid. Als dit echt niet mogelijk is, dan staat de werkgever voor de afweging de arbeidsovereenkomst te beu00ebindigen (en daarbij de transitievergoeding te betalen). Kan de werknemer wel bij de organisatie kan blijven, dan moet de werkgever bedenken wat hij na 104 weken met het arbeidscontract gaat doen. Dit kan bepalend zijn of hij bij hernieuwde ziekte weer moet gaan betalen.

Koolmees onderzoekt deeltijd-WW
Koolmees onderzoekt deeltijd-WW

In antwoord op Kamervragen zegt demissionair minister Koolmees samen met UWV de mogelijkheden voor een structurele regeling na het aflopen van de NOW-regeling te onderzoeken. Uitwerking en besluitvorming van een dergelijke regeling laat Koolmees echter over aan het volgende kabinet.