Arriva Nederland
Maxime Asjes is 27 jaar en is daarmee een van de jongste deelnemers in haar lichtingu00a0van deu00a0Executive Master of Finance & Control (EMFC) aan Nyenrode Business Universiteit. Voor haar is deze opleiding tot registercontroller een logisch vervolg op de post-master Accountancy (RA). 'De EMFC heeft me nog meer overtuigd van mijn mooie vak als accountant, en ik krijg er heel veel energie van!'
Wil je als businesscontroller blijven meedraaien in deze complexe en dynamische wereld, dan moet je meebewegen. "De oude methoden werken niet meer in de nieuwe wereld," zegt Martin van Staveren van risicobureau VSRM en kerndocent Master Risicomanagement aan de Universiteit Twente. "Het gaat om het goed omgaan met risico's en ze juist niet constant willen beheersen. Het verschil tussen risicogestuurd werken en het klassieke risicomanagement."
Hoewel er over het algemeen minder geld beschikbaar is voor salarissen, lijken business controllers om meer te kunnen vragen in 2022. Waar het gemiddelde bruto jaarsalaris van een senior business controller dit jaar nog 77.728 euro bedraagt, komt dat gemiddeld in 2022 op 90.864 euro uit. Wat verdient een business controller in 2022?
Naast jouw expertise is het overbrengen van je advies essentieel om veranderingen in jouw organisatie voor elkaar te krijgen. Cm: geeft je 6 tips om in positie te komen zodat jouw adviesrol als business controller steeds leuker en effectiever wordt.
Wat is nu precies een business controller? Deze vraag heb ik al eerder langs laten komen, en in eerste instantie ben ik dan ook wat terughoudend om dit onderwerp wederom ter berde te brengen. En toch is het relevant. De relevantie wordt ingegeven door het feit dat zo langzamerhand toch wel duidelijk begint te worden dat het begrip 'business controller' diffuus is. Wij hebben het er met z'n allen over, en iedereen verstaat er weer wat anders onder.
Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.
Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.
De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.
Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.
Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."
De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.
E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.
Willem Schramade, hoogleraar Finance aan Nyenrode Business Universiteit, wil dat financials goede stewards van hun organisaties zijn. Hij laat het niet alleen bij woorden, maar biedt concrete handvatten.