Risicomanagement anno 2023: proactief én kansrijk

Risicomanagement anno 2023: proactief én kansrijk

Grondig risicomanagement is voor elke financiële afdeling onmisbaar. Zeker in lastige economische tijden, komt er nog meer druk te liggen op dit onderdeel van het financiële vak. Daarbij is het inschatten van financiële risico's vandaag de dag steeds dynamischer en complexer, door bijvoorbeeld toenemende technologische innovaties, zoals cryptovaluta en blockchain. Maar welke onderdelen van risicomanagement zijn anno 2023 essentieel en waar moeten finance-professionals rekening mee houden? In deze blog bespreken we er drie.

Financiële planning en analyse

In een economische uitdagende tijd is het van belang dat de financiële planning en analyse op orde is. Dit betekent dat je als finance professional bedrijfsplannen en investeringsbeslissingen onder de loep moet nemen en mogelijk zult moeten aanpassen. Je moet immers rekening houden met verminderde inkomsten, veranderende kostenstructuren en lagere winstverwachtingen. Dit kan leiden tot het besluit om geplande investeringen uit te stellen en in plaats daarvan je te focussen op het optimaliseren van bestaande middelen.

Cashflowproblemen

Een essentieel onderdeel van de financiële planning is het actief beheren van de cashflow. In onzekere economische tijden liggen cashflowproblemen namelijk op de loer. Het is dan ook voor de finance professional essentieel om nauwlettend de cashflow in de gaten te houden en te beheren. Cashflowproblemen kun je bijvoorbeeld aanpakken door onder andere beter voorraadbeheer, scherpere betaalafspraken met klanten of het aanvragen van financiering bij bijvoorbeeld een kredietverstrekker. Daarbij kunnen de nieuwste technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML), helpen. Deze technologieën stellen finance professionals steeds beter in staat om realtime inzicht te krijgen in hun cashflowproblemen. Ook kunnen ze AI en ML inzetten om modellen te bouwen die toekomstig cashflowproblemen blootleggen.

Creditmanagement

Naast het in beeld brengen van je eigen cashflow is het ook essentieel dat je jouw creditmanagement op orde hebt. Dit is immers essentieel om een financieel gezonde organisatie te zijn en te blijven. Finance-professionals kunnen nog grote stappen zetten als het gaat om automatisering van hun creditmanagement. Hiervoor kan men bijvoorbeeld geavanceerde software inzetten om de processen te stroomlijnen. Dan behoren handmatige, inefficiënte en tijdrovende processen voor bijvoorbeeld creditchecks, factuurverwerking of het opstellen van betalingsherinneringen, tot de verleden tijd.

Kansen opsporen

De bovenstaande punten leggen een paar uitdagingen bloot die finance-professionals vandaag de dag tegenkomen. Maar het is ook goed om je te realiseren dat financiële risico’s niet altijd slecht hoeven te zijn. Zware tijden kunnen immers ook juist een boost geven aan innovaties. Zie risico’s dan ook juist als kansen. Ga actief op zoek naar risico’s die mogelijk nieuwe kostenbesparingen of concurrentievoordelen kunnen opleveren. En pak daarbij ook meteen de inefficiënte processen aan. Adequaat risicomanagement kan er zelfs toe leiden dat een organisatie een nieuwe markt ontdekt of nieuwe partners en samenwerkingsverbanden verkent. 

Stap voor stap

In 2023 zijn er weer nieuwe uitdagingen én kansen voor risicomanagement. Door te weten wat de risico’s zijn, hoe je ze moet identificeren en het inzetten van de juiste risicostrategieën, is de finance-professional steeds meer in staat om risico’s te beperken. Of zelfs om te zetten in kansen. Start dan ook vandaag nog met risicomanagement, om zo duidelijk te krijgen welke interne en externe bedreigingen er zijn. Schuw ook niet om de nieuwste technologieën hiervoor in te zetten. En onthoud: stap voor stap krijg je steeds meer grip op de risico’s voor jouw organisatie.

Lees meer over

Boekhoudschandaal: Accountant Ahold blikt terug

Boekhoudschandaal: Accountant Ahold blikt terug

Thijs Smit, intern accountant bij Ahold ten tijde van het boekhoudschandaal, heeft geen spijt dat hij destijds misstanden binnen het supermarktconcern aan het licht heeft gebracht. "Het was het waard, ik had niet anders gekund."

AI Act dwingt controllers om ook op dit vlak in control te zijn

AI Act dwingt controllers om ook op dit vlak in control te zijn

Om ervoor te zorgen dat AI (kunstmatige intelligentie) veilig en betrouwbaar wordt ontwikkeld en toegepast, is per 1 augustus 2024 in de Europese Unie de AI-verordening in werking getreden. Dit zijn Europese eisen en kaders voor AI. Wat moeten controllers en CFO's van de verordening weten?

Met algoritmes en AI het risico op fraude met facturen minimaliseren

Met algoritmes en AI het risico op fraude met facturen minimaliseren

De verwerking van facturen is de voorbije jaren in hoog tempo gedigitaliseerd. Dit proces verloopt hierdoor een stuk efficiënter en sneller. Maar volgens John Schouten van ISPnext is het veel te vroeg om tevreden achterover te leunen. Fraudeurs worden namelijk steeds slimmer en vormen een serieuze bedreiging. Hoe kan de afdeling Finance dit gevaar elimineren?

De controller als risicoleider

De controller als risicoleider

In veel organisaties, publiek en privaat, staan de controllers vóór het risicomanagement. Letterlijk én figuurlijk. Letterlijk omdat hun afdeling verantwoordelijk is voor de opzet en de werking van de interne risicobeheersings- en controlesystemen. Figuurlijk omdat ze door hun eigen opstelling, vaak onbewust, het uitvoeren van risicomanagement in de rest van de organisatie onbedoeld voor de voeten lopen. Hoe hiermee om te gaan? Door als controller de rol van risicoleider op zich te nemen.

Algemene Rekenkamer: risico's te weinig benoemd in Rijksbegroting

Algemene Rekenkamer: risico's te weinig benoemd in Rijksbegroting

In een analyse van de Rijksbegroting stelt de Algemene Rekenkamer dat het kabinet te weinig kijkt naar financiële risico's. Ook zijn doelstellingen veelal abstract omschreven en zijn financiële plannen niet te herleiden naar scherpe doelen.

6 tips om gevaarlijke e-mails te ontwapenen

6 tips om gevaarlijke e-mails te ontwapenen

Slimme oplichters doen specifiek onderzoek naar jouw organisatie en collega's om met die informatie bijvoorbeeld betalingen los te krijgen. Gangbare tips om valse e-mails te herkennen werken dan ook niet altijd meer. Maar er zijn wel alarmsignalen. Cm: geeft zes tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht.

Hoe nuttig is een preventieve healthcheck van de onderneming?

Hoe nuttig is een preventieve healthcheck van de onderneming?

Mkb-ondernemers merken te laat dat het de verkeerde kant opgaat met hun bedrijf. Op het moment dat ze dat wel zien, is een faillissement vaak niet meer te voorkomen. De controller kan dergelijke signalen in de cijfers zien, maar kan vanuit de beroepskennis ook andere signalen eerder herkennen, nog voordat het bedrijf echt ziek wordt. Uit voorzorg een healthcheck door de controller als bedrijfsdokter, is dat een oplossing? Studenten van Hogeschool Rotterdam zochten het uit.

Deurwaarder krijgt meer werk

Deurwaarder krijgt meer werk

Nadat gerechtsdeurwaarders enkele jaren steeds minder beslagleggingen en dagvaardingen hoefden uit te voeren, steeg dat weer in 2022. In 2023 is het aantal gelijk gebleven, maar de beroepsorganisatie van deurwaarders verwacht een lichte stijging.

6 maatregelen om cyberrisico's te verkleinen

6 maatregelen om cyberrisico's te verkleinen

Het voorkomen van een datalek of besmetting met gijzelsoftware is slechts deel technologie. People, process, technology, zegt men in de organisatieleer vaak en ook voor digitale beveiliging zijn mensen en processen twee héél belangrijke elementen. ICT-beveiliging is slechts deels een technologievraagstuk. Cm: zet een aantal manieren om je bedrijf te beveiligen op een rij.

Plichten van Europese cyberwet DORA vanaf 2025: wat jouw bedrijf moet weten

Plichten van Europese cyberwet DORA vanaf 2025: wat jouw bedrijf moet...

Vanaf 1 januari 2025 moeten ondernemers voldoen aan de Digital Operational Resilience Act (DORA). De wet draait niet alleen om de afhandeling van ICT-zaken, maar ook om organisatie, bestuur en governance. Cm: legt uit wat ondernemers moeten weten.

'Wat zijn je verantwoordelijkheden eigenlijk?'

'Wat zijn je verantwoordelijkheden eigenlijk?'

In een tijd dat digitalisering en technische innovatie het professioneel werkveld dagelijks veranderen, moeten financials zo nu en dan een time out nemen om na te denken over die essentiële vraag: waartoe zijn wij als bedrijf hier op aarde? Dat is de boodschap van Jeroen van den Hoven, professor Ethiek en Informatie Technologie aan de TU in Delft, spreker tijdens de collegereeks Risk & Compliance aan de Nyenrode Business University.

'Het idee dat je alles kunt beheersen, is een illusie'

'Het idee dat je alles kunt beheersen, is een illusie'

De wereld is niet maakbaar en bedrijfsplannen sneuvelen zodra de markt verandert. Dat gebeurt inmiddels aan de lopende band. Flexibele bedrijfsmodellen zijn niet meer een nice to have of iets van startups, het is essentieel voor de overlevingskansen van bedrijven. Professor Corporate Governance Leen Paape, spreker tijdens de Nyenrode Collegereeks Risk & Compliance, legt uit hoe ondernemingen met constante verandering om kunnen gaan.