Btw, heffingen en premies in 2024: dit hoor je op de Actualiteitendag Finance & Control

Btw, heffingen en premies in 2024: dit hoor je op de Actualiteitendag Finance & Control

Het komend jaar verandert er weer van alles aan premies en heffingen, ook al is het een beleidsarm jaar vanwege de val van het kabinet. Deskundigen als Carola van Vilsteren en Peter Hoogstraten vertellen er op de Actualiteitendag Finance & Control over vier weken alles over. Dit staat er op het programma.

Wat staat ons te wachten op het gebied van loonheffingen?

Na een introductie van cm:-hoofdredacteur Anja Jalink trapt fiscalist Peter Hoogstraten de dag af met een presentatie over de veranderingen in de loonheffingen die op stapel staan. Hij gaat in op de geldende tarieven en heffingskortingen volgend jaar, diverse vergoedingen in 2024 en besteedt hij aandacht aan de aanwijsperikelen in de WKR waar de Hoge Raad een uitspraak over gaat doen. Dat gaat om een zaak van een werkgever die een compensatiebijdrage betaalde en dat vermeldde op het loonstrookje. De inspecteur vond dat dit dan niet onder de WKR is aangewezen. ‘Maar nu zegt de advocaat-generaal van de Hoge Raad: ‘Als je iets op het loonstrookje vermeldt, kan je het toch ook nog wel hebben aangewezen.’ Die AG heeft het theoretisch allemaal goed in de peiling en geeft advies aan de Hoge Raad. De vraag is wat de Hoge Raad daarmee gaat doen.’

Lees ook: Alle actuele ontwikkelingen in de loonheffingen voor 2024 op een rijtje

Daarna is het tijd voor de eerste keuzesessie. Je kunt kiezen uit:

1. Carola van Vilsteren – Actualiteiten btw
2. Marjol Nikkels – Actualiteiten Sociale zekerheid
3. Peter Hoogstraten – Verduurzaming en loonheffingen
4. Tony de Jonker – Excel / Power BI

Lees ook: Vooruitblik op btw-ontwikkelingen in 2024

Wat betekent het nieuwe pensioen voor bedrijven?

Na deze keuzesessie vertelt pensioenexpert Hans Kennis over de Wet toekomst pensioenen die sinds 1 juli 2023 van kracht is. Wat betekent dit eigenlijk voor bedrijven en werknemers? ‘Ik ben ervan overtuigd dat de kosten voor werkgevers die nu een beschikbare premieregeling hebben in de vorm van een staffel gaan stijgen,’ vertelt de pensioenadviseur. ‘Stel je neemt een vlakke premie die gelijk is aan de huidige gemiddelde kosten. Nieuwe jongere werknemers krijgen een premie die hoger ligt dan de huidige gemiddelde premie. Uiteraard kan dit voorkomen worden door de premie lager te stellen. Maar hierdoor wordt de regeling over de hele looptijd slechter.’

Lees ook: Nieuwe pensioenstelsel: Waar financials rekening mee moeten houden

Volgend op de plenaire presentatie van Hans Kennis en voor de lunchpauze kun je een tweede keuzesessie volgen. Dat zijn in deze ronde:

1. Carola van Vilsteren – Actualiteiten btw
2. Marjol Nikkels – Actualiteiten Sociale zekerheid
3. Stephan Borgreve - Story Telling
4. John Schouten (ISP Next) - De veranderende rol van de Finance Professional

Lees ook: Sociale zekerheid 2024: Druk op stelsel neemt toe

Hoe voorkom je dat je wordt gehackt?

Na de lunchpauze vertelt cybercrimejournalist Maria Genova niet alleen met welke digitale criminaliteit financials te maken krijgen, ook geeft ze tips hoe je hier alert op kunt zijn en je beter kunt beschermen. Verder stelt ze dat het ook de taak van de controller is om kritische vragen te stellen bij IT-leveranciers. ‘Vraag aan je IT-bedrijf: “Hoe is dat bij jullie geregeld?” Want elk bedrijf is afhankelijk van IT. Of je nu een bakker, een boer of een autobedrijf bent. Als je computersysteem platligt, kun je geen warme broodjes meer leveren.’

Lees ook: Cybercrimejournalist Maria Genova: 'Controller moet kritisch zijn op IT'

In de derde ronde van keuzesessies kun je de volgende presentaties kiezen:

1. Bart Kamp - Verslaggeving (NL GAAP en IFRS)
2. Robbert Land - Personal Branding
3. Kees Kerstens (Nyenrode) - CO2 rapportage / CSRD
4. Bastiaan van de Laar (Team Jumbo Visma) - Finance bij bedrijven vs. sportploeg

Controller: maak het bestuur creatiever

De dag wordt afgesloten door leiderschapsdeskundige Jan van Setten. Hij legt uit hoe controllers het bestuur kunnen helpen om creatiever en avontuurlijker te denken, want het is steeds meer de taak van de controller om te sparren met de leiding over wat mogelijk is. ‘Als je hoort dat het bedrijf een bepaalde markt maar niet kan penetreren of bepaalde klanten maar niet krijgt, zegt de controller: “We hebben nu een aantal manieren ontdekt die niet werken. Dan komen we dus dichterbij de manier die wél werkt. Laten we kijken hoe we het nog eens anders, meer, minder, beter of leuker kunnen doen. Wat zien jullie voor je?”’

Lees ook: Jan van Setten: 'Er wordt te weinig gefantaseerd in de boardroom'

Eerste Kamer berust in Belastingplan mét btw-verhoging

Eerste Kamer berust in Belastingplan mét btw-verhoging

De Eerste Kamer lijkt overstag te gaan wat betreft de btw-verhoging in het Belastingplan 2025. De minister van Financiën belooft op zoek te gaan naar alternatieven, maar wil de btw-verhoging in de plannen houden als stok achter de deur.

13 aandachtspunten uit de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025

13 aandachtspunten uit de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025

De Belastingdienst heeft de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2025 gepubliceerd. Met de nieuwsbrief informeert de fiscus professionals over wijzigingen die later in het jaar in het Handboek Loonheffingen 2025 verschijnen. In december volgt een tweede versie.

Tweede Kamer stemt voor Belastingplan 2025, inclusief btw-verhoging

Tweede Kamer stemt voor Belastingplan 2025, inclusief btw-verhoging

De Tweede Kamer is akkoord met het Belastingplan 2025. De felbevochten btw-verhoging blijft daar onderdeel van, maar minister Heinen belooft op zoek te gaan naar alternatieve dekking voor 1,2 miljard euro. Dat lijkt de angel eruit te hebben gehaald.

Shutterstock / Alexandros Michailidis

Minister Heinen verdedigt btw-voorstel in Belastingplan

Minister van Financiën Heinen verdedigt de btw-verhoging die is opgenomen in het Belastingplan 2025. De regeringspartijen doen er verder het zwijgen toe, terwijl de oppositie de minister van Financiën aanvalt over de btw-wijziging.

Eén moment van onoplettendheid zet je op de rand van faillissement

Eén moment van onoplettendheid zet je op de rand van faillissement

Maria Genova, journalist, auteur en expert op het gebied van cybercrime, waarschuwt dat we allemaal gevoelig zijn voor gevaarlijke e-mails. Je klikt bijvoorbeeld sneller onbedachtzaam op een e-mail over je vakantiedagen of het kerstpakket en haalt zo gijzelsoftware binnen. Dat brengt de bedrijfscontinuïteit in gevaar.

Kabinet op ramkoers over Belastingplan 2025

Kabinet op ramkoers over Belastingplan 2025

De politiek zit in zijn maag met het btw-voorstel uit het Belastingplan 2025. Het gaat om een wetsvoorstel met grote gevolgen en de Eerste Kamer wil dat behandelen in een eigen traject. Maar de regering weigert. Morgen is er een debat van de Tweede Kamercommissie Financiën over de btw-plannen waarbij minister Heinen aansluit.

ViDA: bedrijven moeten overstappen op e-facturatie

ViDA: bedrijven moeten overstappen op e-facturatie

De Raad van Europa heeft een akkoord bereikt over de nieuwe btw-regeling ViDA. Dat heeft grote gevolgen voor bedrijven met klanten over de grens: zij moeten overstappen op e-facturatie.

Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en rapportageproces

Stappenplan Fast Close: verhoog de efficiëntie in het afsluit- en...

Organisaties die sneller over vitale informatie beschikken, zijn doorgaans succesvoller dan organisaties die 15 dagen of langer nodig hebben om te rapporteren. Een goed stappenplan helpt het afsluit- en rapportageproces te versnellen.