cm: ControllersMagazine 2023-10: Impact maken

cm: ControllersMagazine 2023-10: Impact maken

We zijn al weer een flink eind op weg met 2023 en de contouren van 2024 tekenen zich steeds duidelijker af. Ik vind dat altijd een mooi moment om mijn oor te luister te leggen bij mensen uit mijn netwerk. Wat zien zij gebeuren? En wat verwachten ze voor de nabije toekomst?

Dat geeft een mooi beeld, vanuit verschillende perspectieven: arbeidsmarkt, onderwijs, software, de financial zelf. Er zijn trends die ieder jaar op een of andere manier terugkomen, denk bijvoorbeeld aan de voortschrijdende automatisering. En de krapte op de arbeidsmarkt houdt ook al wel even stand. Maar er duiken ook nieuwe dingen op: twee jaar geleden had nog níemand het over duurzaamheid. Vorig jaar had íedereen het erover. En dat zal ook nog wel even blijven, totdat het volledig opgegaan is in de strategie van organisaties en duurzaamheid ‘business als usual’ wordt.

Duurzaamheid

Wat mij dit keer wel triggerde, was de veranderende rol van de controller als het gaat om duurzaamheid. Nu dat van mooie strategieën overgaat in de praktijk, met meten en rapporteren, wordt er naar finance gekeken om dit op te pakken. Op zich geen rare gedachte. Maar niet-financiële informatie is toch echt wat anders. Dat betekent voor jou als controller dat er een heel nieuwe wereld te ontdekken valt. Dat zal met vallen en opstaan gebeuren. En met heel veel overleg. Overleg met mensen waarmee je voorheen als financial niet om tafel zat. En wiens taal je moet leren spreken en begrijpen. Maar je kunt ook echt impact maken. Een mooie uitdaging voor wie dat leuk vindt!

Impact

Over impact gesproken: lees ook vooral het interview met Thomas Groenewoud. Hij werd dit najaar zorgfinancial van het jaar omdat hij echt een financial met impact is. Hij wist in Zeeland een samenwerking op te zetten met andere zorgorganisaties en verzekeraars om samen het personeelstekort aan te pakken. Groenewoud spoort controllers aan om echt een dag in de week naar buiten te gaan. ‘Kijk naar je collega’s binnen en buiten de sector. Haal daar ideeën op en implementeer die.’

Anja Jalink, hoofdredacteur

Lees ook in cm: ControllersMagazine 2023, afl. 10:

>> Dubbele materialiteit: wat is het en hoe ga je ermee aan de slag?
>> Peer-to-peerfinanciering: wat is dat?
>> IT Vision 2023: ‘Is je basis niet 100 procent correct, dan is data science nutteloos’
>> De hoogpresterende financiële functie als ‘verleider’ voor talenten
>> Wat gaat 2024 ons brengen? De trends
>> Eindejaarstips om 2023 goed af te sluiten: deel 1, deel 2 en deel 3
>> Foto-impressie Actualiteitendag Finance & Control 2023
>> Keer het tij: omarm de automatisering
>> Wat is de European Accessibility Act (EAA)?
>> Allerlaatste blog Jaap Koelewijn: Einde oefening
>> Excel: Dynamisch sommeren van variabele bereiken
>> Persoonlijke effectiviteit: Zo word je sneller een top-expert
>> Young professional Rogier Zomer: ‘Wees proactief, wees kritisch en vraag door’

Lees meer over

Anja Jalink

Anja Jalink

Hoofdredacteur ControllersMagazine en CMweb.nl

Anja Jalink is journalist, contentstrateeg en hoofdredacteur van CM: ControllersMagazine en CMweb. Daarnaast is zij nauw betrokken bij de programmaontwikkeling van Finance Academy E-learning, de Nationale Controllersdag en de Actualiteitendag Finance en Control. Hiervoor werkte ze als (hoofd/eind-) redacteur bij verschillende uitgeverijen in de financieel economische hoek.