Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

De afgelopen decennia is de rol van de finance professional sterk veranderd. Waar de focus traditioneel op boekhouding en rapportage lag, is de moderne finance professional nu veel meer een strategische partner binnen organisaties. Deze evolutie wordt aangedreven door de groeiende complexiteit van bedrijfsomgevingen, technologische ontwikkelingen, en de noodzaak om datagedreven beslissingen te nemen, zo zien ze bij Trust Krediet Beheer (TKB).

Traditionele rol

Historisch gezien was de rol van een finance professional voornamelijk transactioneel en administratief, vertelt Louis Brosky, finance manager bij TKB. “Taken zoals boekhouden, het voorbereiden van jaarrekeningen, en het voldoen aan wet- en regelgeving stonden centraal. Dit vereiste nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in het registreren en rapporteren van financiële transacties.”

Cruciale taken, daarover bestaat geen misverstand. Toch werd finance vaak als ondersteunend gezien; een functie zonder directe invloed op de strategische besluitvorming. “Daar is echter verandering in gekomen”, zegt Marcel van den Noord, manager marketing en sales bij TKB. “De traditionele rol van de finance professional is steeds meer onder druk komen te staan door veranderingen in de zakelijke omgeving. Het zijn niet langer alleen de boekhouders van de organisatie. Bedrijven verwachten tegenwoordig van finance professionals dat ze méér doen dan alleen zorgen dat de cijfers kloppen.”

Louis Brosky, finance manager bij TKB: 'Betrokkenheid bij strategische initiatieven geeft de finance professional meer invloed en verantwoordelijkheid.'
Louis Brosky, finance manager bij TKB: 'Betrokkenheid bij strategische initiatieven geeft de finance professional meer invloed en verantwoordelijkheid.'

Andere focus

Wat is de reden voor deze transformatie? Waarom is de rol van de finance professional zo veranderd? Bij TKB identificeren ze verschillende factoren:

  • Technologische vooruitgang

Veel van de transactionele taken van finance zijn geautomatiseerd door digitalisering en automatisering. Denk aan debiteurenbeheer, facturatie, en financiële rapportage. Brosky: “Hierdoor ontstaat ruimte voor professionals om te focussen op meer strategische taken, zoals financiële planning, risicobeheer en analyse van bedrijfsgegevens​.”

  • Big data en analytics

De beschikbaarheid van grote hoeveelheden data maakte het mogelijk voor finance professionals om een diepgaand inzicht te verkrijgen in de financiële gezondheid van hun organisatie. Van den Noord: “Data-analyse stelt hen in staat om trends te identificeren, toekomstige scenario’s te modelleren en besluitvormingsprocessen te ondersteunen met harde cijfers.”

  • Toenemende complexiteit

Globalisering, regelgeving, en marktdynamiek maakten het speelveld van bedrijven complexer, constateert Brosky: “Finance professionals worden nu vaker gevraagd om risico's te beheren, compliance te waarborgen, en strategische investeringsbeslissingen te ondersteunen​.”

Nieuwe skills

De rol van de finance professional verandert uiteraard niet vanzelf. Om als moderne strategische partner plaats te kunnen nemen aan de vergadertafel, moet deze volgens TKB de volgende competenties ontwikkelen:

  • Strategisch inzicht

Finance professionals worden steeds vaker betrokken bij strategische besluitvorming, zoals het evalueren van investeringen, acquisities, en groeistrategieën. Van den Noord: “Dit vereist een diep begrip van de bredere bedrijfsdoelen en marktomstandigheden.”

  • Communicatieve vaardigheden

Naast het analyseren van cijfers, moeten ze complexe financiële informatie vertalen naar begrijpelijke inzichten voor andere afdelingen binnen de organisatie. Brosky: “Ze moeten effectief communiceren met niet-financiële managers en de directie om hun bevindingen te presenteren en strategisch advies te geven.”

  • Data-analyse en technologie

Kennis van tools zoals business intelligence-systemen, data-analysesoftware, en ERP-systemen is essentieel. Van den Noord: “Deze technologieën helpen professionals niet alleen om rapporten te automatiseren, maar ook bij het ontdekken van patronen en trends in data die bijdragen aan strategische besluitvorming.”

  • Risicobeheer

Er zijn toenemende onzekerheden in de markten; van geopolitieke risico’s tot disruptieve technologieën. Brosky: “Daarmee is het identificeren én beheersen van risico's een belangrijke competentie geworden voor de finance professional.”

Concurrentievoordeel

De transformatie van deze functie brengt aanzienlijke voordelen met zich mee. Niet alleen voor de professional zelf, maar ook voor de organisatie. “Een finance professional die strategisch kan bijdragen, geeft organisaties een concurrentievoordeel”, aldus Van den Noord. “Door het leveren van diepgaande financiële inzichten en het aandragen van innovatieve oplossingen, kunnen bedrijven beter anticiperen op veranderingen in de markt en effectiever reageren op risico’s en kansen.”

Voor de professional zelf verandert de rol van een ondersteunende functie naar een leiderschapspositie. Dit verhoogt volgens Brosky niet alleen de waarde van deze beroepsgroep, maar vergroot ook hun carrièremogelijkheden. “De betrokkenheid bij strategische initiatieven geeft de finance professional meer invloed en verantwoordelijkheid.”

Datagedreven toekomst

De transformatie van de finance professional is een niet te stuiten trend, maar ook een essentiële in het huidige zakelijke landschap. Om echte waarde toe te voegen met hun unieke strategische inzichten moeten zij actief deelnemen aan de besluitvorming binnen organisaties. Daarvoor hebben zij een andere mindset nodig, maar ook nieuwe vaardigheden. Daar horen ook de juiste tools bij, zoals debiteurenbeheersoftware. Finance-afdelingen zouden volgens Van den Noord in dergelijke software moeten investeren. “Alleen zo kunnen finance professionals zich voorbereiden op een toekomst waarin datagedreven inzichten en strategisch advies meer en meer de kern vormen van succes.”

Dit artikel is gesponsord door TKB.

Meepraten over onze inhoud?