'Voor Finance zijn het spannende en veelbelovende tijden'

'Voor Finance zijn het spannende en veelbelovende tijden'

Het verplaatsen van data van de ene rapportageomgeving naar de andere is omslachtig en weinig efficiu00ebnt. Met moderne Enterprise Performance Systemen (EPM) is dat niet meer nodig. Dergelijke oplossingen u00a0stellen de financiu00eble functie in staat informatie te vertalen in strategische inzichten en dat binnen u00e9u00e9n data-model.

Alle financiële en business informatie die de financiële afdeling verzamelt één keer eenduidig opslaan en daarmee één single source of truth creëren. De software-industrie praat er al jaren over, zegt Roel Haverland, salesverantwoordelijke voor CCH Tagetik Benelux, vooral in sectoren waar een toezichthouder actief is. Inmiddels maakt de technologie dat volgens hem mogelijk, mede versterkt door cloud-ontwikkelingen, waarbij de software niet meer lokaal geïnstalleerd is, maar op een netwerk van externe servers staat. Het van oorsprong Italiaanse bedrijf, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Wolters Kluwer, zag de voordelen van één dataomgeving in combinatie met de cloud  tijdig in, maar biedt klanten die nog niet toe zijn aan de cloud exact dezelfde software ook on-premise. Het bedrijf biedt corporate performance management oplossingen; ‘voor alle financiële processen in een organisatie, behalve het grootboek’, aldus Haverland. ‘Een platform voor financiële rapportages van de hele dataverzameling en de validatie daarop voor de processen van consolidatie, budgettering, planning en rapportage.’ Klanten van CCH Tagetik zijn onder meer klanten in de financiële services industrie, waarvan sommigen onderworpen zijn aan stringente complexe wet- en regelgeving. Zoals banken en verzekeraars, die te maken hebben met allerlei vormen van toezicht. Of met verplichte rapportagestandaarden, zoals IFRS. Daarvoor heeft het bedrijf geïntegreerde oplossingen, waarbij naast efficiëntie compliance een belangrijke rol speelt. Ook corporates waar een grote mate van complexiteit speelt, onder meer omdat er sprake is van moeder-dochter-verhoudingen, veel landen/vestigingen, productgroepen of verschillende valuta, maken gebruik van het platform dat CCH Tagetik biedt.

Nieuwe gebruikersgroepen

Daar doet de invloed van digitalisering zich op steeds meer manieren gelden, aldus Haverland. De explosie van beschikbare data verandert volgens hem de inhoud van de financiële functie sterk. ‘Waren voorheen de gebruikers van financiële rapportages uitsluitend de financiële mensen zelf, nu vragen de businesspartner in het bedrijf de CFO en zijn medewerkers meer en meer om advies. Van productie en logistiek tot commercie en HR.’ Aan de output-zijde komt dat neer op: snel toegang bieden tot gegevens en veel selfservice, eerder en vooral beter rapporteren, data transformeren tot inzichten, van historisch rapporteren naar rolling forecasts. Liefst niet meer in rijen kolommen zoals in Excel, maar overzichtelijke gevisualiseerd in dashboards. Die ambities kunnen niet waargemaakt worden met veelal lokaal geïnstalleerde losse software componenten, die oorspronkelijk zijn ontworpen om te rapporteren rondom het proces van periodieke afsluiting. Als de prioriteit verschuift naar analyse en forecasting, is de eerste opgave dat Finance kijkt of de financiële systemen nog wel passen bij de nieuwe taken en behoeften van nieuwe gebruikersgroepen.

Inzoomen op data

Data-integriteit, nauwkeurigheid en snelheid in één platform zijn volgens Haverland van groot belang om in die behoefte te voorzien. Met uiteenlopende gebruikersgroepen is verder belangrijk, dat het mogelijk moet zijn om van cijfers op groepsniveau in te zoomen op allerlei detaildata. ‘Binnen de Office of Finance groeit de behoefte aan relevante detailgegevens van entiteiten. De beschikbaarheid daarvan maakt het mogelijk te sparren over trends en ontwikkelingen en daarmee in de financiële functie de rol van businesspartner waar te maken.’

Artificial intelligence

Andere invloeden die de inhoud van de financiële functie een ander richting zal geven, zijn het toenemend inzetten van artificial intelligence en machine learning, aldus Haverland. ‘Kijkend naar bijvoorbeeld budgetting en planning kunnen we nu al diverse scenario’s loslaten op data. Het wordt  mogelijk de software te vragen om feedback op wat we zelf hebben bedacht. In rapportages krijgen we dan behalve de kolommen Budget, Actual en Forecast nog een extra kolom, met een forecast die niet gebaseerd is op onze eigen inschattingen, maar op basis van artificial intelligence. Bij een bepaald scenario kom je uit op omzet X, maar de computer komt uit op omzet Y. Dergelijke toepassingen zijn nu nog meestal gebaseerd op het intellect van de mens, want die heeft het algoritme geschreven. Maar de computer komt misschien, zich baserend op zeer grote, door de mens niet meer te behappen datasets, tot een andere forecast. Door daarvan gebruik te maken kunnen organisaties straks betere beslissingen nemen over investeringen, strategie en concurrentievoordeel behalen op bedrijven die dergelijke ontwikkelingen negeren.’

Volwassenheid

Haverland vertelt dat CCH Tagetik onderzoek heeft gedaan naar de volwassenheid van bedrijven op het gebied van EPM. ‘Minder dan een kwart houdt zich regelmatig bezig met predictive analysis en driekwart dus nog niet. Voor financiële afdelingen zijn dit spannende en veelbelovende ontwikkelingen. De software is al ver, de markt volgt. Wij zien al de eerste klanten die bezig zijn zulke uitkomsten mee te nemen in de besluitvorming.’ De wil om Finance te veranderen is er wel, zegt Haverland. ‘Wat we nog missen is de bereidheid om budget in te ruimen voor innovaties. Financiële afdelingen worden nu al overvraagd, dus dit er even bij doen gaat de meeste niet lukken. Sommige ondernemingen onderkennen het belang van de transformatie en kiezen voor de aanstelling van een Finance Transformation Officer, die als taak heeft een project neer te zetten om Finance te ontwikkelen naar een voor de toekomstbestendige afdeling. Op basis van dezelfde visie brengen wij onze software steeds een stapje verder.’ Dit artikel is gesponsord door CCH Tagetik.