De robot neemt het saaie werk over

De robot neemt het saaie werk over

Een onzichtbare robot die 'onder water' het saaie, repetitieve werk overneemt van financiu00eble professionals. Zonder moe te worden, zonder vakantie te nemen en zonder fouten te maken, schetst Jan Willem ter Steege, directeur van Easy Systems, leverancier van workflow-oplossingen.u00a0

Een onzichtbare robot die ‘onder water’ het saaie, repetitieve werk overneemt van financiële professionals. Zonder moe te worden, zonder vakantie te nemen en zonder fouten te maken, schetst Jan Willem ter Steege, directeur van Easy Systems, leverancier van workflow-oplossingen.  Dat is geen futuristisch uitstapje, zegt Ter Steege. Eigenlijk gebeurt het al nu een groeiend aantal ondernemingen kiest voor e-facturatie (‘e-invoicing’). Robotic Process Automation (RPA) zal de komende jaren de praktijk van financiële afdelingen ingrijpend veranderen, voorziet hij. De bulk aan handmatig administratief werk vermindert sterk. Het ouderwets ‘inkloppen’, versturen en controleren van facturen zal naar zijn idee gaandeweg uitsterven, terwijl het belang van de factuur als informatiebron juist toeneemt.

Robotic Invoicing

Easy Systems ontwikkelde ‘Robotic Invoicing’, software voor het geautomatiseerd verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen. Het versturen verloopt via een beveiligd Europees netwerk, ‘PEPPOL’ geheten (een afkorting van Pan European Public Procurement Online). Via zogeheten ‘Access Points’ sturen participanten versleutelde berichten naar elkaar in een gestandaardiseerd formaat. Anders dan Easy Systems kunnen nog maar weinig aanbieders zowel elektronische inkoop- als verkoopfacturen voor hun rekening nemen.

Automatisch synchroniseren

Software-robots zullen het volgens Ter Steege doodsimpel maken om te schakelen tussen verschillende systemen, waarna overal in het systeem de informatie gesynchroniseerd wordt. Ook dat scheelt weer veel eentonige controlewerkzaamheden op de boekhoudafdeling. RPA-oplossingen zijn een uitkomst voor bedrijven die werken met een lastig te koppelen ERP-systeem. ‘De robot zet de factuurinformatie over naar het systeem zonder dat daar een technische interface voor gemaakt hoeft te worden.’ Voorwaarde is wel dat de informatie gestandaardiseerd wordt aangeleverd en binnengehaald. Een voorbeeld: een onderneming krijgt een factuur binnen, waarna in het goederenontvangst-systeem gecontroleerd moet worden of de bestelde waren inderdaad zijn geleverd. Aan facturen wordt automatisch een kostensoort en -plaats gehangen, waarna ze op de juiste post worden geboekt. Aan de verkoopkant komen er door toedoen van robots ook allerlei mogelijkheden bij. Zo kan meteen de kredietwaardigheid van een klant getoetst worden. Of, als het bedrijf een omzetverzekering heeft, de limieten waaraan het zich moet houden bij klanten. Het tijdverslindende koppelen van grootboekrekeningen aan regels van geïmporteerde bankafschriften wordt verleden tijd. Op basis van historische informatie selecteert de software de juiste grootboekrekening.

Factuur als informatiebron

De geschetste ontwikkelingen maken volgens Ter Steege dat facturen een prominentere rol krijgen als informatiebron binnen administraties dan als puur ‘betaalverzoek’. Op basis van opgehaalde informatie en ingebouwde logica kunnen ze een status veranderen, berekeningen maken en andere processen in gang zetten. Hij somt een aantal concrete voorbeelden op: ‘Zodra een factuur is ontvangen of verstuurd, vinden er allerlei controles plaats op de data in dat elektronische document. Bijvoorbeeld of de adresgegevens nog kloppen en of de ontvanger de juiste is. De factuur kan worden ingezet om data binnen de administratie bij te werken, waardoor de informatie over inkoop- en verkooptransacties nauwkeuriger wordt. Stel: een leverancier verhuist. Het kost veel bedrijven moeite dat soort mutaties bij te houden.' 'In e-facturatie beschik je altijd over het actuele adres, omdat daar immers al een check overheen is gegaan in het PEPPOL-netwerk. De factuur bevat de correcte tenaamstelling, het goede IBAN-nummer, het juiste KvK-nummer en het Europese btw-nummer. Een ander voorbeeld is de artikelinformatie op de factuur. Deze kan gebuikt worden om het eigen inventarissysteem bij te werken. Zo zorgen e-invoices ervoor dat er veel meer gevalideerde informatiebronnen beschikbaar komen van buiten het bedrijf.’ Ter Steege heeft grote verwachtingen van Machine Learning en Artificial Intelligence, maar wel met een voorbehoud: ‘Het welslagen is sterk afhankelijk van de kwaliteit en integriteit van de data. Efacturatie zal die kwaliteit verhogen.’

Niet brodeloos

Gevensverrijking tussen diverse applicaties
In de kramp schieten, is volgens hem niet nodig voor medewerkers op financiële afdelingen, die hun werk zo zien verdampen. Naar zijn idee is het sterk de vraag of software-robots hele beroepsgroepen brodeloos maken. ‘Met het verdwijnen van alle repetitieve en vaak geestdodende taken kunnen mensen zich concentreren op wat voor ondernemingen echt telt: waarde toevoegen voor hun klanten.’ Zo krijgt de financiële afdeling volgens hem meer gereedschappen om op realtime basis bij te sturen en wint het werk aan inhoud. ‘Op het moment dat medewerkers bepaalde trends kunnen voorspellen, worden hun inzichten veel interessanter voor de productieafdeling, marketing en sales. De financiële afdeling weet precies welke data relevant zijn en welke informatie eruit te destilleren is. De medewerkers houden zich in toenemende mate bezig met analyses en worden een serieuze gesprekspartner voor de business als geheel.’

Over Easy Systems

Easy Systems ontwikkelt ERP-onafhankelijke software voor het optimaliseren van uw purchase to pay proces. Met onze intuïtieve en slimme software helpen wij organisaties om kostenvoordelen te behalen. Wij ontwikkelen, implementeren en onderhouden een breed scala aan oplossingen op het gebied van factuurverwerking, contractmanagement, inkoopmanagement, declaratiemanagement en e-facturatie. Dit artikel is gesponsord door Easy Systems. 
E-facturatie wordt stilaan de standaard

E-facturatie wordt stilaan de standaard

E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.

De toekomst samengevat: standaardisatie en automatisering

De toekomst samengevat: standaardisatie en automatisering

Gebrek aan standaardisatie is hu00e9t grote probleem binnen de financiu00eble sector in Nederland. Iedereen gebruikt zijn eigen rekeningschema, stelt een jaarrekening op zijn eigen manier op en gebruikt een eigen factuurlay-out. Zeer inefficiu00ebnt u00e9n een grote kostenpost, omdat we in Nederland met z'n allen heel veel informatie willen en moeten uitwisselen.

De voordelen van een optimaal facturatieproces

De voordelen van een optimaal facturatieproces

Een fout in een ontvangen factuur. Kan zomaar gebeuren. Een leverancier die niet op tijd of een onjuiste factuur stuurt. Niet ondenkbaar. Veel tijd kwijt aan het controleren en verwerken van ontvangen facturen. Het is aan de orde van de dag. Weinig controle over het financieel-administratieve proces. Het komt zeker voor.nHet zijn voorbeelden waar u als bedrijf tegenaan kunt lopen. Maar dat hoeft niet meer. Met self-billing, ook wel reverse billing of reversed billing, houdt u00fa controle over het facturatieproces. Self-billing draait het facturatieproces om: niet de leverancier, maar u00fa als opdrachtgever verzorgt de factuur uit naam van de leverancier.

'Veel meer grip op hele inkoopketen met PEPPOL'

'Veel meer grip op hele inkoopketen met PEPPOL'

Nederland kan niet achterblijven bij de groei van e-facturatie die momenteel in Europa plaatsvindt. Bovendien bepaalt een Europese richtlijn (2014/55/EU) dat eind 2018 alle aanbestedende overheidsdiensten e-facturen moeten kunnen ontvangen. Het wordt dus de hoogste tijd dat ons land 'aan de PEPPOL' gaat: de nieuwe standaard in elektronisch berichtenverkeer. Ook een must overigens voor ondernemingen die geen zakendoen met de overheid. 'PEPPOL geeft veel meer grip op je hele inkoopketen. Het brengt nieuwe mogelijkheden in procesoptimalisatie en supply chain financing. Daarom hebben wij deze innovatieve technische standaard nu al geu00efntegreerd in onze bedrijfssoftware,' aldus Jan Willem ter Steege, Directeur van Easy Systems.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'

'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Stijgende adviesrol financieel professionals bij bankvrije...

Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.

'Door workflows te automatiseren wordt de financiële functie efficiënter'

'Door workflows te automatiseren wordt de financiële functie...

Workflows zijn voor organisaties van groot belang om grip te houden op alle uitgaven. Echter, niet zelden zorgen die workflows voor ergernis. Een nieuwe release van Payhawk maakt hier een einde aan. 'Met onze release zijn organisaties in staat om interne goedkeuringsworkflows één op één over te nemen in Payhawk en daardoor wordt het proces van het goedkeuren van uitgaven aanzienlijk vergemakkelijkt', legt commercieel directeur Chris van Dongen uit.