Alles over Balanced scorecard

Een balanced scorecard helpt Oranje! Maar niet heus…

Een balanced scorecard helpt Oranje! Maar niet heus…

Het wordt weer een kleine deceptie. Maar ja, dat zit er ook wel een beetje in. Van Gaal heeft namelijk geen scorecard. En dat moet, anders kun je niet sturen. Dat geldt voor organisaties, maar ook voor landenteams. Wat is ook al weer een scorecard? Laten we het geheugen eens opfrissen. Hierna een wel erg

De integrated scorecard versus de balanced scorecard

De integrated scorecard versus de balanced scorecard

Steeds meer organisaties kiezen voor een duurzaam beleid. Dat betekent streven naar een gezonde balans tussen financiu00eble resultaten en ecologische en sociale prestaties. Oftewel, kiezen voor meervoudige waardecreatie. Maar hoe stuur je op duurzaamheid?

cm: nieuwspanel: Het belang van een goede vraag

cm: nieuwspanel: Het belang van een goede vraag

Een professional uit ons cm: nieuwspanel blikt terug op het belangrijkste nieuws. Arno Geurtsen, programmadirecteur van de Registercontrollersopleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft het deze keer over techniekjes.

Prestatiemeting op maat: analyse-tool wijst de weg

Veel organisaties hebben te kampen met een informatieprobleem; de kloof tussen datgene wat het management wil weten en datgene wat er aan informatie beschikbaar is. Een oplossing is een prestatiemeetsysteem dat aansluit bij de wensen en eisen van de gebruikers en dat past binnen de structuren en systemen van de organisatie. In het vorige nummer van Tijdschrift Controlling kwamen ze al aan bod: balanced scorecard (BSC), INK-model, tolmodel en COSO-framework; ieder met hun specifieke kenmerken. Maar welk systeem is waar en wanneer het beste? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, wordt in dit artikel een analyse-tool gepresenteerd. De resultaten en bevindingen worden via twee korte cases toegelicht.

Prestatiemeting op maat

De hype rondom de balanced scorecard (BSC) verflauwt. Veel organisaties die hem gebruikten, schoven hem inmiddels aan de kant. De balanced scorecard maakte niet altijd waar wat men ervan verwachtte. In dit artikel kijken de auteurs niet alleen naar de BSC maar ook naar drie andere modellen van prestatiemeting. Dat zijn het INK-model, het tolmodel en het COSO-framework. In het volgende nummer komen zij met enkele cases en een analysetool.

Integratie van risicomanagement leidt tot betere prestaties

Risicomanagement staat door verschillende gebeurtenissen en een verscherping van de wet- en regelgeving volop in de belangstelling. Risicomanagement is echter bij veel organisaties geen geu00efntegreerd onderdeel van de resultaatgerichte bedrijfsvoering. Ook in veel gebruikte modellen voor resultaatgericht werken, zoals het INK-managementmodel, balanced scorecard of Six Sigma, ontbreekt het aan voldoende aandacht voor risicomanagement.

Balanced scorecard is nog lang niet passé

De Sarbanes Oxley Act, de code van de Commissie Tabaksblat, XBRL, VBTB, Basel II en IFRS, zijn er eigenlijk wel grenzen aan het adoptievermogen van financials? Hoeveel nieuwe ontwikkelingen kan een controller nog verantwoord verwerken, als men bedenkt dat tijdens de verbouwing de verkoop gewoon doorgaat? In het geweld van al die nieuwe ontwikkelingen lijkt de BSC een beetje achterhaald te zijn. Negatieve ervaringen gooiden roet in het eten. Toch is de BSC nog lang niet passu00e9.

Succesvol veranderen met de BSC (2)

Als er onvoldoende oog is voor draagvlak, betrokkenheid en veranderingsbereidheid, dan is elke verandering gedoemd te mislukken. In formulevorm: Effectiviteit (E) = Kwaliteit (K) x Acceptatie (A). In dit tweede artikel worden u meetmethoden aangereikt, waarmee u het effect van de verandering zichtbaar kunt maken en de slagingskans van veranderingen aanzienlijk kunt verbeteren.

Succesvol veranderen met de BSC (1)

Nu de economie stagneert, klinkt de roep om efficiu00ebnter te werken en de kosten te reduceren steeds luider. Verbeter- en veranderingstrajecten met dit doel staan weer hoog op de directieagenda. Helaas halen veel trajecten de eindstreep niet. Te weinig worden de concrete effecten van de verandering of verbetering op de business doordacht, laat staan meetbaar gemaakt. Verspilling van geld, demotivatie en afnemende veranderingsbereidheid zijn de gevolgen. Door simpelweg de principes van de balanced scorecard (BSC) toe te passen, kunnen veranderingsprocessen 'in control' worden uitgevoerd.

Prestatiegegevens moeten ook iets zeggen over resultaten...

Dat prestatiegegevens nuttig zijn bij sturing en monitoring is zo langzamerhand een open deur. Maar, hoe kom je nu aan de juiste prestatiegegevens. Hulpmiddelen zoals het INK-managementmodel en de balanced scorecard van Kaplan en Norton geven slechts de gebieden aan waarbinnen prestatiegegevens voor sturing kunnen worden geformuleerd. In het kader van overheidsbeleid heb je echter niet alleen met prestatiegegevens voor sturing te maken. Het beleid dient ook te worden gemonitord.