Alles over Debiteurenbeheer

CSRD: waarom je aan de slag moet met statistiek

CSRD: waarom je aan de slag moet met statistiek

Met rapportage-eisen omtrent duurzaamheid wordt het steeds belangrijker dat financials data-analyse kunnen uitvoeren. Maar hoe doe je dat? Niet schrikken, maar dat draait voor een belangrijk deel om basiskennis statistiek, zegt universitair docent en econoom Jean Gieskens.

Snel betaald krijgen: een mix van AI en business intelligence

Snel betaald krijgen: een mix van AI en business intelligence

Slim debiteurenbeheer voorkomt verspilde energie. Met de inzet van AI en business intelligence kunnen openstaande facturen doelmatiger, persoonlijker en klantvriendelijker worden geïnd, aldus Sander Bollebakker, data-architect bij TKB.

Webinar: unlock efficiëntie in uitgavenbeheer

Webinar: unlock efficiëntie in uitgavenbeheer

Payhawk houdt op 15 februari een gratis webinar over uitgavenbeheer. Spend Management Specialist Kwint Jansen gaat in gesprek met Esma Güzel van Cognito Media en Luuk Senden van Exact Online om aan de hand van praktijkervaringen en best practices te ontdekken hoe je efficiëntie kan unlocken in uitgavenbeheer.

Deze vier zaken moeten in jouw debiteurenbeheer centraal staan in 2024

Deze vier zaken moeten in jouw debiteurenbeheer centraal staan in 2024

Het afgelopen jaar was voor veel bedrijven roerig. Ze kregen te maken met sterke prijsstijgingen bij inkoop, maar ook de vaste lasten stegen enorm. Ook de consument voelde de inflatie in hun portemonnee, waardoor zij vaak noodgedwongen de hand op de knip moesten houden. Deze veranderende economie had ernstige gevolgen voor sommige bedrijven en vanaf de zomer zagen we dan ook een toename in het aantal bedrijfsbeëindigingen. Dit ging om zowel gedwongen faillissementen als ondernemers die vrijwillig besloten hun zaak te sluiten.

Deze veranderingen moet je doorvoeren om succesvol datagedreven te werken in creditmanagement

Deze veranderingen moet je doorvoeren om succesvol datagedreven te...

Credit management heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke transformatie ondergaan. Waar creditmanagement eerder gezien werd als het pakkie-an van de backoffice, is het vandaag de dag een essentieel onderdeel van de financiële strategie van een organisatie. De uitdagingen die Covid-19 met zich meebracht, de aanhoudende inflatie en de stijgende rentetarieven vereisen daarbij ook een andere, meer proactieve en geavanceerde aanpak. Met deze aanpak wordt datagedreven werken ook steeds belangrijker. Maar datagedreven werken binnen creditmanagement is niet eenvoudig te bewerkstelligen. Bedrijven die succesvol datagedreven werken hebben de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd. Om je te inspireren bespreek ik er drie.

De menselijke kant van debiteurenbeheer: bouwen aan sterke klantrelaties

De menselijke kant van debiteurenbeheer: bouwen aan sterke...

De inflatie blijft stijgen en zo'n 60.000 bedrijven moeten hun coronaschulden terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit maakt het voor veel bedrijven steeds lastiger om hun rekeningen op tijd te betalen. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de financieel professionals zich zorgen maakt over een mogelijk bankroet van hun klanten door die terugvordering door de fiscus. Die situatie zal er ook toe leiden dat concurrerende schuldeisers niet of later worden betaald. Dat kan leiden tot ernstige verstoringen in de cashflow. Het is voor bedrijven dan ook belangrijker dan ooit om goed debiteurenbeheer te hebben, om zo een gezonde cashflow te behouden en financieel gezond te blijven.

Meer kennis debiteurenbeheer noodzakelijk voor de financeprofessional

Meer kennis debiteurenbeheer noodzakelijk voor de financeprofessional

De onzekere economische tijden, waarin alles steeds maar duurder blijft worden, hebben invloed op het werk van finance-professionals. Zij krijgen immers steeds vaker te maken met klanten die hun rekeningen niet kunnen betalen. Als gevolg daarvan moeten zij ook een scherp oog op hun eigen cashflow houden. Ze willen natuurlijk niet in de problemen komen

Facturen najagen kost Nederlandse bedrijfsleven 19,6 miljard

Facturen najagen kost Nederlandse bedrijfsleven 19,6 miljard

Ondernemers zijn gemiddeld 73 dagen per jaar kwijt om ervoor te zorgen dat er aan onbetaalde facturen wordt voldaan, omdat ze steeds langer openstaan door stijgende inflatie en financiële moeilijkheden bij klanten. Dat blijkt uit onderzoek van kredietbeheerder Intrum. De late betalingen zijn een grote verliespost. Volgens het onderzoek geeft 42 procent van de ondernemers

Betaalachterstanden groeiend probleem, maar geen focus op debiteurenbeheer

Betaalachterstanden groeiend probleem, maar geen focus op...

Vier op de tien financials geeft aan dat ze meer bezig zijn met betaalachterstanden van bedrijven en consumenten in het afgelopen jaar dan daarvoor. Coronaschulden en de energiecrisis maken creditmanagement belangrijker, maar debiteurenbeheer is in de praktijk vaak een ondergeschoven kindje. Creditmanagement: Ga efficiënt om met debiteuren Universitair hoofddocent en financieel expert Jean Gieskens legt

Krappe arbeidsmarkt zorgelijk, maar biedt ook kansen: 'Efficiëntie is het magische woord'

Krappe arbeidsmarkt zorgelijk, maar biedt ook kansen: 'Efficiëntie is...

"We merken het al bij verschillende relaties", constateert Marcel van den Noord, manager marketing en sales bij TKB. "Er vallen gaten op de debiteurenadministraties vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Er moet hetzelfde, of soms zelfs meer, werk worden verzet met minder mensen. Vandaar dat het nog efficiënter inrichten van de processen noodzaak is geworden. Dat kan bijvoorbeeld door software voor debiteurenbeheer te gebruiken."