Deze veranderingen moet je doorvoeren om succesvol datagedreven te werken in creditmanagement

Deze veranderingen moet je doorvoeren om succesvol datagedreven te werken in creditmanagement

Credit management heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke transformatie ondergaan. Waar creditmanagement eerder gezien werd als het pakkie-an van de backoffice, is het vandaag de dag een essentieel onderdeel van de financiële strategie van een organisatie. De uitdagingen die Covid-19 met zich meebracht, de aanhoudende inflatie en de stijgende rentetarieven vereisen daarbij ook een andere, meer proactieve en geavanceerde aanpak. Met deze aanpak wordt datagedreven werken ook steeds belangrijker. Maar datagedreven werken binnen creditmanagement is niet eenvoudig te bewerkstelligen. Bedrijven die succesvol datagedreven werken hebben de afgelopen jaren een aantal veranderingen doorgevoerd. Om je te inspireren bespreek ik er drie.

1. Van Excel naar ERP-systemen

Datagedreven werken begint met het verzamelen van de juiste data. Denk aan data zoals bedrijfsgrootte, sector, locaties, betaalgeschiedenis en kredietwaardigheid. Om deze data te verzamelen kan je zowel interne bronnen als externe bronnen, zoals Altares Dun & Bradstreet, raadplegen. Naast dat de data correct moet zijn, is het voor een nauwkeurige analyse natuurlijk ook van belang dat deze data van hoge kwaliteit is.

In het verleden hadden veel finance teams bij het creëren van rapporten moeite met het verzamelen van creditmanagementdata uit verschillende spreadsheets. Zij waren soms meerdere werkdagen per maand bezig met het vergaren van de juiste gegevens en deze analyseren, voordat ze naar hun bevindingen konden handelen. In veel gevallen was de data dan eigenlijk al verouderd. 

Tegenwoordig zijn organisaties veel beter in staat om data over hun creditmanagement te verzamelen. Waar in 2020 Excel nog op nummer 1 stond, werkt vandaag de dag 41 procent van de financeprofessionals met een ERP-systeem. Hiermee hebben financieel professionals altijd toegang tot de benodigde data waardoor organisaties steeds beter in staat zijn om datagedreven beslissingen te nemen.

2. Van beperkte naar geavanceerde data-analysevaardigheden

Nadat de juiste data verzameld is, moet men deze op de juiste manier analyseren om waardevolle inzichten te genereren. Nieuwe tools, technieken en best practices om dit te kunnen doen komen voortdurend op de markt. Zo spelen bijvoorbeeld AI en machine learning hier steeds meer een belangrijke rol in. Het is dan ook verstandig om je voelsprieten hiervoor aan te hebben staan. Daarbij is het waardevol om de juiste vaardigheden te ontwikkelen om (nieuwe) data-analyses te doen. Zo kan het nodig zijn om bijvoorbeeld kennis te hebben van het maken van modellen om zo risico’s en kansen beter te voorspellen.

3. Van traditioneel werken naar een innovatieve cultuur

Tot slot draait het implementeren van datagedreven werken binnen credit management niet alleen om het aanleren van nieuwe technische vaardigheden, maar er moet ook een culturele verschuiving plaatsvinden. Er moet namelijk een cultuur ontstaan waarin medewerkers de meerwaarde zien van datagedreven besluiten en op deze keuzes durven te vertrouwen. Om dit te realiseren, moet je medewerkers actief meenemen in de veranderingen en hen informeren over wat datagedreven werken voor hen oplevert. Zo zullen zij eerder openstaan voor nieuwe ideeën en inzichten op basis van data.

Stapsgewijs

Wil je als organisatie volledig datagedreven opereren binnen creditmanagement, dan zijn dit de belangrijkste veranderingen om aan te werken. Het lijkt veel, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Begin met kleine stapjes en bereid zo je datagedreven capaciteit beetje bij beetje uit. En maak op die manier datagedreven werken binnen creditmanagement een succes.

CSRD: waarom je aan de slag moet met statistiek

CSRD: waarom je aan de slag moet met statistiek

Met rapportage-eisen omtrent duurzaamheid wordt het steeds belangrijker dat financials data-analyse kunnen uitvoeren. Maar hoe doe je dat? Niet schrikken, maar dat draait voor een belangrijk deel om basiskennis statistiek, zegt universitair docent en econoom Jean Gieskens.

Efficiënter creditmanagement? Outsourcing is een effectieve strategieGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Efficiënter creditmanagement? Outsourcing is een effectieve strategie

Met de outsourcing van creditmanagement verkrijgt de CFO snel flexibiliteit in schaalbaarheid, talen en een kostenverlaging.

Van risico naar kans: de transformatie van creditmanagement in een veranderende economie

Van risico naar kans: de transformatie van creditmanagement in een...

Organisaties krijgen steeds vaker te maken met groeiende betalingsachterstanden en klanten die uitstel van betaling aanvragen. De belangrijkste oorzaak daarvan is de economische onzekerheid. Dat zorgt voor een uitdagende tijd voor creditmanagementmedewerkers. Het enkel controleren en betalen van binnengekomen facturen is immers niet meer genoeg. Bij één op de vijf (18 procent) organisaties zorgen de

Overheid voldoet rekeningen vlotter

Overheid voldoet rekeningen vlotter

Rekeningen die ondernemers indienen bij de rijksoverheid, provincies en bij gemeenten worden sneller voldaan. Afgelopen jaar betaalde het rijk 95,8 procent van de rekeningen binnen 30 dagen. Dat is wettelijk verplicht. Een jaar eerder was dat nog 95,1 procent. Cijfers uit de Monitor Betaaltermijnen Overheid, die jaarlijks wordt uitgevoerd, tonen dit aan.

2 op de 5 financials focust meer op betaalachterstanden

2 op de 5 financials focust meer op betaalachterstanden

De betalingsproblemen van klanten vallen finance-professionals vaker op. Vorig jaar zag 1 op de 3 financials een klant failliet gaan. Financials focussen dan ook steeds meer op betaalachterstanden.

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese...

De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.

Stappenplan voor effectieve benchmarking

Stappenplan voor effectieve benchmarking

De meeste ondernemingen die benchmarking op een professionele wijze toepassen, hebben een eigen stappenplan ontwikkeld dat zij telkens aan de situatie aanpassen. Dat is nodig, omdat benchmarking per onderneming en per project verschilt. Er bestaat dan ook geen uniform model dat voor alle ondernemingen en projecten kan worden toegepast.

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Met de Green Deal en de daarmee samenhangende vloedgolf aan richtlijnen zorgt de Europese Unie voor een enorme inhaalslag in duurzaamheid. Finance professionals gaan die vloedgolf op zich af zien komen in de bedrijfsvoering, zo is de stellige overtuiging van Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam Ondernemen.

Driekwart mkb's loopt omzet mis door oninbare facturen

Driekwart mkb's loopt omzet mis door oninbare facturen

Mkb-ondernemers lopen jaarlijks individueel tienduizenden euro's mis vanwege facturen die niet of te laat worden betaald. Daardoor komt de liquiditeit van deze ondernemingen in gevaar, waardoor wanbetalingen zich als een olievlek verspreiden in de Nederlandse economie.

Wat is een (circulair) businessmodel?

Wat is een (circulair) businessmodel?

Een businessmodel is de manier waarop organisaties waarde creëren. Een businessmodel is opgebouwd uit drie elementen.

Snel betaald krijgen: een mix van AI en business intelligenceGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel betaald krijgen: een mix van AI en business intelligence

Slim debiteurenbeheer voorkomt verspilde energie. Met de inzet van AI en business intelligence kunnen openstaande facturen doelmatiger, persoonlijker en klantvriendelijker worden geïnd, aldus Sander Bollebakker, data-architect bij TKB.

Dennis Vink: 'Financieel leiderschap gaat over ingrijpen als dat nodig is'

Dennis Vink: 'Financieel leiderschap gaat over ingrijpen als dat...

Financieel leiderschap draait om ingrijpen als dat financieel noodzakelijk is. En de rug recht houden. Tijdens de leergang daarover, presenteren Dennis Vink, hoogleraar financiënen investeringen, en Bartel Berkhout, medeoprichter van Sports Leadership Institute, een casus over NOC*NSF.