Belastingconstructies: Welke ontwikkelingen zijn er?

Belastingconstructies: Welke ontwikkelingen zijn er?

De financiële crisis van 2008 en de Panama Papers in 2016 zijn de aanleiding van de aanpak van agressieve belastingstructuren. Mede daardoor vonden landen het welletjes met corporates die probeerden onder fiscale regimes uit te komen. Na de verontwaardiging en het terughalen, vonden ook wereldleiders dat er 'iets' moest gebeuren. Dat 'iets' kreeg het momentum

De financiële crisis van 2008 en de Panama Papers in 2016 zijn de aanleiding van de aanpak van agressieve belastingstructuren. Mede daardoor vonden landen het welletjes met corporates die probeerden onder fiscale regimes uit te komen. Na de verontwaardiging en het terughalen, vonden ook wereldleiders dat er ‘iets’ moest gebeuren. Dat ‘iets’ kreeg het momentum door een top van de G20 (de twintig economische grootmachten van de wereld). Die zette weer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling aan het werk. Dat ‘iets’ heeft geleid tot het maken van nieuwe wet- en regelgeving die nog lang niet in alle gevallen de eindstreep heeft gehaald. We maken een rondje langs de velden. Welke ontwikkelingen zijn er?

  • Aanleiding: financiële crisis en de Panama Papers
  • Er komt wet- en regelgeving
  • BEPS
  • Aanpak van hybride structuren
  • Melden van agressieve belastingstructuren
  • Country by country reporting
  • Minimum winstbelasting van vijftien procent
  • Belasting van digitale dienstverlening
  • Ontwikkelingen
  • Taks Governance Code

Vul hier uw gegevens in en ontvang de GRATIS download over de ontwikkelingen op het gebied van belastingconstructies >>

Nederland in top 10 belastingparadijzen

Nederland in top 10 belastingparadijzen

Nog altijd is Nederland volgens internationaal onderzoek een van de belangrijkste belastingparadijzen. Nederland staat daarmee in het rijtje van Zwitserland, Singapore en de Kaaimaneilanden.

Btw, WKR, ondernemersaftrek: financials gefrustreerd over complexe regelingen

Btw, WKR, ondernemersaftrek: financials gefrustreerd over complexe...

Financials vinden het huidige fiscale stelsel veel te complex. Ook geen bijna één op de vijf aan meer belasting te willen afdragen als daar tegenover staat dat het fiscale stelsel simpeler wordt.

8 signalen van belastingfraude - en hoe daarmee om te gaan

8 signalen van belastingfraude - en hoe daarmee om te gaan

Belastingfraude kent vele gedaanten en kan in elke organisatie voorkomen: ondernemingen, overheden en semioverheidsinstanties. Bepaalde omstandigheden vormen een vruchtbare bodem voor belastingfraude. Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? En hoe verminder je de kans op belastingfraude?

Belastingadviseurs: MKB dupe van aanpassing renteaftrekbeperking

Belastingadviseurs: MKB dupe van aanpassing renteaftrekbeperking

Het Register Belastingadviseurs (RB) waarschuwt dat de voorgenomen earningsstrippingsmaatregel voor vastgoedbedrijven een negatieve impact heeft op kleine bedrijven. Het RB stelt voor om deze drempel te verlagen, maar niet naar nul.

3 wijzigingen uit de Fiscale verzamelwet 2026

3 wijzigingen uit de Fiscale verzamelwet 2026

De Fiscale verzamelwet 2026 is ter consultatie aangeboden. Het gaat daarbij voornamelijk om technische wijzigingen, bijvoorbeeld door jurisprudentie. Beleidsinhoudelijke wijzigingen worden in het Belastingplan meegenomen. Cm: licht 3 wijzigingen uit de verzamelwet toe.

De controller in beweging: navigeren in een veranderende wereld

De controller in beweging: navigeren in een veranderende wereld

De snel veranderende en complexere wereld vraagt om een anders georiënteerde controller. Ivo De Loo, hoogleraar Management Accounting & Control aan Nyenrode Business Universiteit, vertelt hoe die controller eruitziet.

CFO verlangt steeds meer naar één suite

CFO verlangt steeds meer naar één suite

Werken met één overkoepelende applicatie (suite) voor alle finance en inkoopactiviteiten wordt door finance professionals gezien als een van de belangrijkste trends in 2024. CFO's voelen meer en meer de noodzaak tot het werken met één integraal platform voor business spend management.

Fiets van de zaak en btw

Fiets van de zaak en btw

De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland. De helft van de werknemers heeft interesse in een fiets van de zaak. Van de werknemers met een leasefiets fietst 70 procent vaker en verder. Zes op de tien werknemers rapporteren zich fitter te voelen. Dat is de reden dat werkgevers fietsen ter beschikking stellen aan hun werknemers. Maar hoe zit het met de aftrek van btw?