Aan de slag met CSRD: impact en aanpak

Aan de slag met CSRD: impact en aanpak

Vanaf 2025 moeten ondernemingen met meer dan 250 werknemers voldoen aan het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het komende jaar moet  duurzaamheid doorgevoerd worden in beleid, acties, doelen en de informatievoorziening. Veel managers worstelen dan ook met de vraag: waar begin ik in hemelsnaam?

We spraken in het kader van het verschijnen van zijn nieuwe boek ‘Aan de slag met CSRD’ de auteur Fred Conijn.

Hoe kan je een CSRD implementatie het beste aanpakken?

'Ik heb zelf ook met deze vraag geworsteld. Het begin was simpel, maar wel een hell of a job. Het begint natuurlijk met het doorgronden van regelgeving. Dus gewoon integraal de ESRS’s doornemen. Deze bevatten de vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen in het kader van CSRD. Het goede nieuws is dat ze heel concreet zijn en ze voorbeelden bevatten. Het slechte nieuws is dat de beschrijving heel formeel en omvangrijk is. Bepaalde onderwerpen komen op verschillende plekken in de regelgeving aan de orde.'

Hoe blijf je dan de samenhang zien, zonder de essentiële details uit het ook te verliezen?

'Toepassen van kennis is gelukkig mijn passie. Het was namelijk ook de oplossing van het probleem waar ik tegenaan liep. Door een logische aanpak te ontwikkelen kon ik de samenhang en afhankelijkheden in de regelgeving inzichtelijk maken. De aanpak begint dan ook met de bedrijfsspecifieke context. Door vanuit je eigen bedrijf en waardeketen naar de regelgeving te kijken, wordt het een stuk concreter. Het mooie is dat de ESRS handvatten biedt om dit te beschrijven. Vanuit deze ‘bedrijfsbril’ wordt gekeken naar de bouwstenen ‘data & informatievoorziening’, ‘materialiteitsbeoordeling & risicomanagement’, ‘beleid, acties & doelen’ en ‘rapporteren’.  Zo heb ik de richtlijnen op een logische manier geclusterd.'

Hoe maak je CSRD praktisch en concreet?

'Ik heb in dat kader gesprekken gevoerd met ESG experts en controllers van o.a. Afas, BAM, BDO, IMCD, KPMG, NS, Pon, ProRail, Protiviti en Tony’s Chocolonely. Omdat zij bereid waren hun ervaringen te delen, kon ik de aanpak concretiseren met praktijkvoorbeelden. Dit was de basis voor de opleidingen die ik verzorg op het gebied van ESG en CSRD. Tijdens deze opleiding verkennen we samen de ‘grijze gebieden’ van de regelgeving aan de hand van concrete vraagstukken. Door middel van aannames en door te denken in de geest van de regelgeving komen we ook tot antwoorden. Ik vind dit machtig mooi om te doen en de deelnemers gelukkig ook.'

Wat was voor jou de trigger om het boek te schrijven?

'Tijdens de opleidingen die ik verzorg, merkte wel dat ik relatief veel tijd kwijt was aan het behandelen van de regelgeving zelf. Toen op 31 juli 2023 de definitieve richtlijnen werden gepubliceerd, had ik geen excuus meer. Het was tijd om de resultaten vast te leggen in een praktisch en compact boek. Dat kostte mij veel energie, zonder dat ik op dat moment wist of het werkte. Ik ben dan ook heel blij met de reacties van deelnemers van de opleidingen die ik verzorg. Zij gebruiken de metafoor van het leggen van een puzzel. Na het doornemen van het boek en het volgen van de opleiding, hadden zij niet alleen een duidelijk beeld welke ESG-puzzelstukjes er zijn. Zij begrepen de samenhang, waar de stukjes komen te liggen, welke ze al hebben, welke ze nog moeten ontwikkelen en hoe ze dat aan kunnen pakken.'

Wat wil je de lezers nog meegeven?

'Regelgeving sec, is niet leuk of interessant. Omdat we het vaak toch al druk hebben, zien we het als corvee gezien. Je kan het ook ‘omdenken’. Duurzaamheid biedt ook kansen. Klanten vinden het belangrijk bij de keuze van hun leverancier. Medewerkers, zeker de jongeren, willen bij organisaties werken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Als je het zo ziet wordt de invoering van CSRD een uitdaging in plaats van corvee. Hoe kan je dat op een praktische manier doen? Hoe kan je daarbij gebruik maakt van de bouwstenen waarover de organisatie al beschikt? De ESG-aanpak in het boek biedt daarvoor handvatten. Ik hoop van harte dat het de lezers inspireert om aan de slag te gaan met hun eigen ESG-puzzel en ze ontdekken dat het niet alleen zinvol is, maar ook leuk kan zijn.'

Lees meer over

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese...

De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.

3 punten in de jaarverslaggeving waar AFM komend jaar extra op let

3 punten in de jaarverslaggeving waar AFM komend jaar extra op let

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kondigt aan het komende jaar extra te zullen letten op liquiditeitsoverwegingen en waarderingsgrondslagen, oordelen en belangrijke schattingen, materialiteitsoverwegingen van niet-financiële informatie, en de toepassing van het European Single Electronic Format.

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

Medewerkers die vaak op kantoor werken, komen eerder in aanmerking voor salarisverhoging of promotie. Dat denkt een ruime meerderheid van de CEO's wereldwijd (87 pocent). Het is een van de uitkomsten van de tiende KPMG CEO Outlook, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ruim 1.300 CEO's van bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen dollar of meer.

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

De invoering van de CSRD-richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Dit blijkt uit de resultaten van een Ayvens-onderzoek (de grootste leasemaatschappij van Nederland) onder bijna 400 Nederlandse bedrijven, waarvan 100 CSRD-plichtig.

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

De CSRD zit bij de meeste organisaties inmiddels wel tussen de oren. De richtlijn verplicht organisaties, als eerst de grote beursfondsen, te rapporteren over duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun ketens. De CSDDD geniet die bekendheid nog niet, terwijl deze richtlijn nog een stapje verdergaat. Reden genoeg voor financials om erin te duiken.

Opvolger Kristalprijs: nominaties CSRD Awards bekend

Opvolger Kristalprijs: nominaties CSRD Awards bekend

De organisatie van de CSRD Awards heeft een shortlist bekendgemaakt van bedrijven die met hun duurzaamheidsrapportage vooroplopen en genomineerd zijn voor een CSRD Award. Op 12 november wordt de onofficiële opvolger van de Kristalprijs uitgereikt.

Eumedion: aandeelhouders moeten stemmen over duurzaamheidsverslag

Eumedion: aandeelhouders moeten stemmen over duurzaamheidsverslag

Eumedion adviseert beursgenoteerde bedrijven om aandeelhouders een stem te laten uitbrengen over de duurzaamheidsverklaring van het bestuursverslag. Ondernemers zien bezwaren.

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat ook bedrijven hun activiteiten en verdienmodellen anders moeten gaan organiseren. Ze moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen. Hoe gaan we dat financieren?