Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.

‘Tijdens de webinar bespreken we hoe je met Payhawk Green de scope 3-emissies inzichtelijk kunt maken’, legt Kwint Jansen, Spend Management Specialist bij Payhawk, uit. ‘Dankzij de samenwerking met Lune kunnen wij inschatten wat de hoeveelheid CO2-uitstoot is voor uitgaven die worden gedaan met onze betaalkaarten en ook voor de zakelijke reizen die worden gemaakt. Voor een zo nauwkeurig mogelijke weergave gebruikt het Payhawk de schattingen van het Greenhouse Gas Protocol. Deze data zijn volledig compliant en deze kun je gebruiken voor de ESG-rapportage van organisaties.’

Inzicht verschaffen

Met de introductie van de CSRD-richtlijn is er een groeiende aandacht voor duurzaamheid, merkt Jansen op. ‘Veel organisaties gaan ermee aan de slag. Enerzijds omdat ze al een rapportageverplichting hebben, anderzijds omdat de keten waarin ze acteren hen daarom vraagt. Rapporteren is lastig, maar tijdens ons webinar hopen wij bedrijven te inspireren en informeren dat het allemaal niet zo overweldigend hoeft te zijn. Zodat organisaties houvast krijgen om ermee aan de slag te gaan.’

Jansen gaat tijdens de webinar in gesprek met Wienke Schouwink, Environmental Solutions Manager bij DGB Group. ‘DGB Group is een van onze klanten en zij gebruiken ons platform voor hun uitgaven. Zij focussen zich op het inzichtelijk maken van de ecologische voetafdruk van bedrijven en het compenseren hiervan. Voornamelijk door het planten van bomen om daarmee CO2 uit de lucht te onttrekken. In de keten werken zij bovendien actief samen met organisaties die net zoals zij een net zero-doelstelling hebben.’

Onder andere de volgende ontwerpen komen aan bod tijdens de webinar:

  • Waarom is het in kaart brengen van scope 3-emissies zo uitdagend?
  • Hoe kan Payhawk Green helpen om compliant te zijn aan de CSRD-richtlijn?
  • Hoe kan je met DGB Group jouw klimaatimpact compenseren?

Dit artikel is gesponsord door Payhawk.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

ISPnext: 'Actuele leveranciersdata essentieel door toenemende...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

De invoering van de CSRD-richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Dit blijkt uit de resultaten van een Ayvens-onderzoek (de grootste leasemaatschappij van Nederland) onder bijna 400 Nederlandse bedrijven, waarvan 100 CSRD-plichtig.

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

De CSRD zit bij de meeste organisaties inmiddels wel tussen de oren. De richtlijn verplicht organisaties, als eerst de grote beursfondsen, te rapporteren over duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun ketens. De CSDDD geniet die bekendheid nog niet, terwijl deze richtlijn nog een stapje verdergaat. Reden genoeg voor financials om erin te duiken.

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat ook bedrijven hun activiteiten en verdienmodellen anders moeten gaan organiseren. Ze moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen. Hoe gaan we dat financieren?

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

We staan voor een zure appel en doen alsof-ie er niet is

We staan voor een zure appel en doen alsof-ie er niet is

Nederland wordt overspoeld met lastige vraagstukken. Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker denkt dat we naar het verleden kunnen kijken om lessen te trekken over het creëren van nieuwe waarde.