Controller: train je skills!

Controller: train je skills!

Als business controller anno 2019 ben je een waardevolle sparringpartner voor het management die niet alleen de cijfers aanbiedt, maar strategisch adviseert, helder communiceert en overtuigend presenteert. Naast rapporteren en zicht houden op de geldende wet- en regelgeving, wordt de managementrol van de business controller steeds belangrijker. Hoe behoud je het evenwicht in die wisselende taken? En hoe zorg je ervoor dat je jouw toegevoegde waarde in de organisatie naar een hoger niveau tilt?

De rol van de controller is de afgelopen twintig jaar sterk veranderd. In een omgeving waarin bedrijfsprocessen, informatiesystemen en externe kaders continu wijzigen ben je als business controller een spin in het web voor directie en management. Je ondersteunt hen proactief bij het oplossen van operationele, tactische en strategische vraagstukken. Dit vraagt meer en andere dingen van controllers: je ontwikkelt je van rapportagegerichte financial naar sparringpartner voor het management met een sterke betrokkenheid bij de strategische en operationele besluitvorming van jouw organisatie.

De juiste skills

De adviserende en bemiddelende rol die de hedendaagse controller heeft vraagt niet alleen om de juiste tools, maar ook om een goed ontwikkelde skill set. Als business controller heb je te maken met veel verschillende belangen en dat maakt communicatievaardigheid en overtuigingskracht heel belangrijk. Je hebt de taak om mee te kijken, mee te denken en je organisatie verder te brengen als onafhankelijk persoon. Daarom is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met kritiek. Je moet bovenal strategisch kunnen denken, vooruit kunnen kijken en out-of-the-box mogelijkheden herkennen.

Inhoudelijk sterk

Als controller word je naast je managementtaken deels opgeslokt door andere werkzaamheden, zoals het tot stand laten komen van cijfers en stuurinformatie. Inhoudelijke kennis is onmisbaar voor business controllers, van methoden en technieken op het gebied van financiële besturing en bewaking, tot inzicht in de financiële besluitvorming van organisaties. Je beschikt over de kennis en kunde om agile te zijn in een veranderende omgeving. Strategisch advies breng je uit op basis van gedegen analyses en heldere conclusies, waarbij je presentatie skills je helpen kennis te delen en het management te overtuigen.

Data science

De rol van de business controller verandert niet alleen door de nieuwe positie binnen organisaties. De gestage groei in de hoeveelheid data en analysemethodieken van beschikbare informatie creëren ongekend veel nieuwe mogelijkheden. De notie van een ‘data-driven business’ is een directe consequentie van verbeteringen in technologische platformen en de mogelijkheid van organisaties om data uit verschillende bronnen te halen ten behoeve van besluitvorming en innovatie. Als business controller heb je inzicht in data mining, analysetechnieken en de interpretatie van data. Bovendien weet jij de juiste vragen te stellen om relevante gegevens te koppelen en resultaten boven tafel te halen.

Opleiding business controller

Wil je je carrière als ambitieuze financial naar een hoger niveau tillen? In de opleiding Business Controller van de Open Universiteit profiteer je van the best of both worlds: studeren op masterniveau en je impact vergroten in de praktijk. Ontwikkel je skill set samen met professionele trainers, werk cases vanuit je eigen praktijk uit op basis van action learning en verkrijg inzicht in data science als business controller van de toekomst. Lees hier meer over de opleiding business controller. Dit artikel is gesponsord door Open Universiteit.Advertisement