cm: nieuwspanel: Leven lang ontwikkelen vanaf je eerste studiedag

cm: nieuwspanel: Leven lang ontwikkelen vanaf je eerste studiedag

Waar begint een leven lang ontwikkelen? Op het moment dat je gaat studeren. Het is daarom belangrijk dat het werkveld meer geld en tijd investeert in young professionals. Zodat studenten finance en control tegelijkertijd kunnen leren en werken. En zich veel beter kunnen voorbereiden op hun toekomst.

Elke student heeft tegenwoordig een bijbaan. Van vakkenvullen bij een supermarkt tot serveren op een terras. Om de hoge studiekosten, de kosten van hun kamer en levensonderhoud te kunnen betalen. Soms werken ze zoveel dat dit ten koste gaat van hun studie.

Kan dit niet anders? Het is toch veel beter wanneer studenten finance en control meteen beginnen in hun toekomstige werkgebied. Met de krapte op de arbeidsmarkt is het mooi voor bedrijven wanneer zij jong talent al in een vroeg stadium aan zich kunnen binden.

Toekomstig werkgebied

Studenten verdienen bij door al in hun toekomstig werkveld aan de slag te gaan en krijgen zicht op de arbeidsmarkt. In een vroeg stadium zien ze al hoe leuk, interessant en relevant hun toekomstige werk is. En welke mogelijkheden er zijn om zich hun leven lang te blijven ontwikkelen. Wat ze tijdens hun werk leren, is bovendien meteen toepasbaar in hun werkgebied.

Op deze manier kan ook de band tussen hogescholen en het werkveld worden versterkt. Hogescholen krijgen leerwerkplekken voor hun studenten. En andersom kunnen werkgevers jong talent en zichzelf toegang tot onderzoeksresultaten bieden.

Ook kunnen bedrijven via hogescholen aansluiten bij onderzoeksprojecten naar bijvoorbeeld nieuwe vormen van praktijkleren. Ze kunnen hun kennis over hun branche zo verbreden en een netwerk ontwikkelen buiten hun eigen vakgebied.

Lees ook: Bestuurslid Eveline Kapteijn van LOOFC: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot stand te brengen'

Werken en leren

Kortom, als studenten meteen in hun werkgebied aan de slag gaan, is dat een win-winsituatie voor iedereen. Gelukkig komen daar steeds meer mogelijkheden voor. Werken en leren gaan steeds vaker hand in hand. Hogescholen zijn associate degree- en bachelorstudies gestart waarbij studenten drie of vier dagen per week werken in hun toekomstige werkgebied.

In de toekomst komen daar hopelijk meer praktijkleermogelijkheden bij. Naast het onderwijsveld is ook het onderzoeksveld in beweging. Zelf ben ik vanuit het lectoraat ‘designing value network’ (bij de Haagse Hogeschool) betrokken bij een onderzoek naar hoe netwerken zoals LOOFC en Future Fit Financials kunnen bijdragen aan het verbinden van het werkveld, het onderwijs en het onderzoeksveld.

Een platform voor Financials

Het is de bedoeling dat zij via platformen als het LOOFC en FFF praten over de toekomst en kennis uitdelen over hoe je het praktijkleren vorm kunt geven in het teken van Leven Lang Leren. En bedenken hoe je daar bij rekening houdt met de snel veranderende maatschappij, het belangrijker worden van sociale vaardigheden, het onder de knie krijgen van nieuw technologieën en onze andere blik op de wereld.

Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op het nieuws. Deze week:Eveline Kapteijn is bestuurslid van LOOFC en FFF.

Eveline Kapteijn

Eveline Kapteijn

Bestuurslid van LOOFC en FFF

Train je brein voor focus op de juiste dingen

Train je brein voor focus op de juiste dingen

In tijden van chaos en grote verandering zijn we geneigd om in onze veilige comfortzone te blijven zitten. Maar zo groeien we niet en zijn we niet beter in staat om met transitie om te gaan, waardoor we juist op termijn in een persoonlijke crisis belanden.

4 obstakels voor digitale transformatie en hoe je deze aanpakt

4 obstakels voor digitale transformatie en hoe je deze aanpakt

De status van de digitale transformatie van de financiële functie blijkt minder vergevorderd te zijn dan gedacht of gehoopt. De onderzoekers gaan nu in op de obstakels die financiële functies tegenkomen tijdens hun digitale transformatie, en zij bespreken hoe deze obstakels effectief aangepakt kunnen worden.

Succesvol presenteren: zo doe je dat

Succesvol presenteren: zo doe je dat

Als financial heb je een waardevol perspectief op de business. Je weet niet alleen of de plannen van collega's haalbaar zijn, maar begrijpt ook welke keuzes ze moeten maken als dat niet het geval is. Je stem moet dus gehoord worden. Dat brengt uitdagingen met zich mee: als je ook maar een beetje de diepte ingaat, is de kans groot dat gesprekspartners afhaken. Welke communicatietechnieken kun je als financial toepassen om uw doel te bereiken?

Eveline Kapteijn: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot stand te brengen'

Eveline Kapteijn: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot...

De wereld is in transitie en dat is geen eenmalige omwenteling, maar een constant aanpassen aan nieuwe realiteiten. Dat vereist nogal wat van organisaties. Ze verwachten van controllers dat ze meedenken in de visie, businesscases onderzoeken en kijken naar het totaalplaatje van maatschappelijke waarde tot de bottomline. Die nieuwe lens van financials vereist een andere manier van opleiden.

Zo gaat de toekomstbestendige controller te werk

Zo gaat de toekomstbestendige controller te werk

De vaardigheden die controllers meer dan ooit nodig hebben zijn probleemoplossend vermogen, vasthoudendheid, creatief denken en zelfvertrouwen, beargumenteert Bas Kodden.

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Een finance professional is goed in de inhoud, maar kent nog wel eens problemen om deze inhoud goed over te brengen. Al dan niet door eigen toedoen. Dat ervaart Bas Blekkingh als oprichter van het bedrijf Authentiek Leiderschap met enige regelmaat.

cm: nieuwspanel: werkdruk of werkplezier? De keuze is aan ons

cm: nieuwspanel: werkdruk of werkplezier? De keuze is aan ons

Wat we kunnen leren van de harde strijd in de VS om het presidentschap, die uiteindelijk werd gewonnen door Donald Trump, is dat we beter gaan kijken naar een balans tussen werkdruk en werkplezier.

cm: nieuwspanel: koers houden in de storm

cm: nieuwspanel: koers houden in de storm

Luc Jalink probeert de ontwikkelingen van deze tijd te duiden. En passant trekt hij de consequenties hiervan voor finance en finance-professionals, en doet suggesties om om te gaan met onzekerheden en een oproep tot professionele en persoonlijke groei.

Cm nieuwspanel: Prinsjesdag 2024

Cm nieuwspanel: Prinsjesdag 2024

Wat kunnen we verwachten van de Miljoenennota en het Belastingplan dit jaar? Een vooruitblik op wat de plannen ons brengen.

cm: nieuwspanel: hoe marketing en finance effectief kunnen samenwerken

cm: nieuwspanel: hoe marketing en finance effectief kunnen samenwerken

In een wereld waarin bedrijven voortdurend streven naar groei en efficiëntie, is samenwerking tussen verschillende afdelingen cruciaal. Twee van de belangrijkste afdelingen die vaak naast elkaar bestaan, maar niet altijd naadloos samenwerken, zijn marketing en finance.

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Met de Green Deal en de daarmee samenhangende vloedgolf aan richtlijnen zorgt de Europese Unie voor een enorme inhaalslag in duurzaamheid. Finance professionals gaan die vloedgolf op zich af zien komen in de bedrijfsvoering, zo is de stellige overtuiging van Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam Ondernemen.

Controller gezocht: tip cm voor onze nieuwe rubriek

Controller gezocht: tip cm voor onze nieuwe rubriek

Ben jij of ken jij een controller met passie voor het vak? Cm: zoekt kandidaten voor een nieuwe rubriek waarin we even bijpraten met controllers over het vakgebied, de dagelijkse werkzaamheden en de toekomst van finance.