Arriva Nederland
Gebrek aan standaardisatie is hu00e9t grote probleem binnen de financiu00eble sector in Nederland. Iedereen gebruikt zijn eigen rekeningschema, stelt een jaarrekening op zijn eigen manier op en gebruikt een eigen factuurlay-out. Zeer inefficiu00ebnt u00e9n een grote kostenpost, omdat we in Nederland met z'n allen heel veel informatie willen en moeten uitwisselen.
E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.
Een onzichtbare robot die 'onder water' het saaie, repetitieve werk overneemt van financiu00eble professionals. Zonder moe te worden, zonder vakantie te nemen en zonder fouten te maken, schetst Jan Willem ter Steege, directeur van Easy Systems, leverancier van workflow-oplossingen.u00a0
Een fout in een ontvangen factuur. Kan zomaar gebeuren. Een leverancier die niet op tijd of een onjuiste factuur stuurt. Niet ondenkbaar. Veel tijd kwijt aan het controleren en verwerken van ontvangen facturen. Het is aan de orde van de dag. Weinig controle over het financieel-administratieve proces. Het komt zeker voor.nHet zijn voorbeelden waar u als bedrijf tegenaan kunt lopen. Maar dat hoeft niet meer. Met self-billing, ook wel reverse billing of reversed billing, houdt u00fa controle over het facturatieproces. Self-billing draait het facturatieproces om: niet de leverancier, maar u00fa als opdrachtgever verzorgt de factuur uit naam van de leverancier.
Nederland kan niet achterblijven bij de groei van e-facturatie die momenteel in Europa plaatsvindt. Bovendien bepaalt een Europese richtlijn (2014/55/EU) dat eind 2018 alle aanbestedende overheidsdiensten e-facturen moeten kunnen ontvangen. Het wordt dus de hoogste tijd dat ons land 'aan de PEPPOL' gaat: de nieuwe standaard in elektronisch berichtenverkeer. Ook een must overigens voor ondernemingen die geen zakendoen met de overheid. 'PEPPOL geeft veel meer grip op je hele inkoopketen. Het brengt nieuwe mogelijkheden in procesoptimalisatie en supply chain financing. Daarom hebben wij deze innovatieve technische standaard nu al geu00efntegreerd in onze bedrijfssoftware,' aldus Jan Willem ter Steege, Directeur van Easy Systems.
Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.
Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.
De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.
Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.
Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."
De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.
Workflows zijn voor organisaties van groot belang om grip te houden op alle uitgaven. Echter, niet zelden zorgen die workflows voor ergernis. Een nieuwe release van Payhawk maakt hier een einde aan. 'Met onze release zijn organisaties in staat om interne goedkeuringsworkflows één op één over te nemen in Payhawk en daardoor wordt het proces van het goedkeuren van uitgaven aanzienlijk vergemakkelijkt', legt commercieel directeur Chris van Dongen uit.
Werken met één overkoepelende applicatie (suite) voor alle finance en inkoopactiviteiten wordt door finance professionals gezien als een van de belangrijkste trends in 2024. CFO's voelen meer en meer de noodzaak tot het werken met één integraal platform voor business spend management.