Arriva Nederland
Een fout in een ontvangen factuur. Kan zomaar gebeuren. Een leverancier die niet op tijd of een onjuiste factuur stuurt. Niet ondenkbaar. Veel tijd kwijt aan het controleren en verwerken van ontvangen facturen. Het is aan de orde van de dag. Weinig controle over het financieel-administratieve proces. Het komt zeker voor.nHet zijn voorbeelden waar u als bedrijf tegenaan kunt lopen. Maar dat hoeft niet meer. Met self-billing, ook wel reverse billing of reversed billing, houdt u00fa controle over het facturatieproces. Self-billing draait het facturatieproces om: niet de leverancier, maar u00fa als opdrachtgever verzorgt de factuur uit naam van de leverancier.
E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.
Gebrek aan standaardisatie is hu00e9t grote probleem binnen de financiu00eble sector in Nederland. Iedereen gebruikt zijn eigen rekeningschema, stelt een jaarrekening op zijn eigen manier op en gebruikt een eigen factuurlay-out. Zeer inefficiu00ebnt u00e9n een grote kostenpost, omdat we in Nederland met z'n allen heel veel informatie willen en moeten uitwisselen.
Een onzichtbare robot die 'onder water' het saaie, repetitieve werk overneemt van financiu00eble professionals. Zonder moe te worden, zonder vakantie te nemen en zonder fouten te maken, schetst Jan Willem ter Steege, directeur van Easy Systems, leverancier van workflow-oplossingen.u00a0
Nederland kan niet achterblijven bij de groei van e-facturatie die momenteel in Europa plaatsvindt. Bovendien bepaalt een Europese richtlijn (2014/55/EU) dat eind 2018 alle aanbestedende overheidsdiensten e-facturen moeten kunnen ontvangen. Het wordt dus de hoogste tijd dat ons land 'aan de PEPPOL' gaat: de nieuwe standaard in elektronisch berichtenverkeer. Ook een must overigens voor ondernemingen die geen zakendoen met de overheid. 'PEPPOL geeft veel meer grip op je hele inkoopketen. Het brengt nieuwe mogelijkheden in procesoptimalisatie en supply chain financing. Daarom hebben wij deze innovatieve technische standaard nu al geu00efntegreerd in onze bedrijfssoftware,' aldus Jan Willem ter Steege, Directeur van Easy Systems.
Het Europese mandaat om alleen nog e-facturatie toe te staan, komt steeds dichterbij. De toekomstige verplichting kan de opmaat zijn naar een volledige digitalisering van de supply chain. "Finance is hier de linking pin om betere financiële resultaten te boeken."
De rijksoverheid werkt aan het digitaliseren van haar inkoopprocessen, met e-facturen, e-orders en andere digitale inkoopgegevens. 'Het rijk wil leveranciers daarbij als één overheid laagdrempelig tegemoet treden', aldus Rolf Valenteijn, manager inkoop- en aanbestedingsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 'Op langere termijn willen we ook het rijksinkoopbeleid ondersteunen met betere inkoopdata.'
Veel grote(re) organisaties werken inmiddels met e-facturatie. E-facturen 'reizen' digitaal van het ene naar het andere automatische softwaresysteem en worden elektronisch verwerkt. Handmatig werk behoort tot de verleden tijd. Zover zijn kleinere organisaties vaak nog niet. Dat komt mede omdat er minder transacties en dus minder facturen te versturen zijn, de kosten voor een geavanceerd softwaresysteem hoog zijn, en mensen nu eenmaal graag vasthouden aan wat ze kennen.
E-factureren kan een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen. Door tijdig aan de migratie te beginnen, verzekert u zich ervan dat uw organisatie mee kan met de markt als e-factureren de norm is geworden. Een stappenplan.
Overheden en organisaties wereldwijd kunnen digitaal zakendoen met Peppol. Ook het rijk kiest bij het digitaliseren van de eigen inkoop voor deze standaard. Justin de Jager is portfoliomanager digitalisering Rijksinkoop bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij vertelt over de toepassingsmogelijkheden en vele voordelen van Peppol.
Ondernemers zijn gemiddeld 73 dagen per jaar kwijt om ervoor te zorgen dat er aan onbetaalde facturen wordt voldaan, omdat ze steeds langer openstaan door stijgende inflatie en financiële moeilijkheden bij klanten. Dat blijkt uit onderzoek van kredietbeheerder Intrum. De late betalingen zijn een grote verliespost. Volgens het onderzoek geeft 42 procent van de ondernemers
Financiële processen ontwikkelen zich continue, en waar in 2009 PDF de standaard werd voor elektronisch factureren, zijn bedrijven massaal gaat investeren in softwareoplossingen om het invoice-to-pay proces te digitaliseren en automatiseren. Dergelijke technologie is inmiddels commodity. Deze whitepaper gaat in op de transitie van Invoice-to-Pay processen en oplossingen naar Purchase-to-Pay. Waarom is deze stap van
Zo langzamerhand beginnen de plannen voor 2022 concreter te worden. Reden voor cm: om eens rond te vragen welke trends gespot worden door de mensen uit ons netwerk. Dit keer spreken we Marcel Duijvestijn, hij is directeur en mede-eigenaar van Blue10. Hij signaleert 3 trends: automatiseren van de invoer, automatische controle van zowel invoer als compleetheid en de groeiende behoefte aan context bij (automatisch) ingevoerde data.