- Het nut van openbare cryptovaluta
- Gedistribueerde applicaties
- Smart contracts
- Zakelijke blockchains
- Nuchterheid over cryptovaluta
- Pionierende en populaire cryptovaluta
- Bitcoin
- Ether
- Ripple
- Tether
- Digitale munten van centrale banken
Arriva Nederland
Cryptovaluta worden om en om bewierookt als het transactiemiddel van morgen en bekritiseerd als zeepbel die op barsten staat. Dat er sprake is van een hype is wel duidelijk nu menig Nederlander er geld in heeft gestoken. Bitcoin bestaat al meer dan tien jaar, maar de kritiek op de technologie zwelt aan uit verschillende hoeken. Wat kun je eigenlijk met cryptovaluta en hoe is het anders dan traditioneel geld? Is dit een technologie waar financieel professionals rekening mee moeten houden of waait de hype over en kunnen we cryptovaluta gevoeglijk negeren?
De Vijfde anti-witwas richtlijn, bekend onder de naam AMLD5, brengt virtuele valuta onder de reikwijdte van de Europese anti-witwasregelgeving. In Nederland wordt dat gedaan door het introduceren van een registratieplicht voor bepaalde cryptodienstverleners.u00a0
De minister van Justitie en veiligheid en de minister van Financiu00ebn hebben een gemeenschappelijk plan van aanpak gepresenteerd om witwassen via het Nederlandse financiu00eble systeem te voorkomen en criminelen en degenen die hen faciliteren op te sporen en te vervolgen.
De grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat experimenteren met zijn eigen digitale munt. Het is voor het eerst dat een grote bank in de Verenigde Staten met een eigen cryptomunt komt.
Cryptocurrency bestaan alleen online, er bestaat geen centrale bank voor en deze 'munteenheid' wordt niet ondersteund door een overheid. De waarde van cryptocurrency wordt ontleend aan schaarste, veiligheid en het feit dat er geen beperkingen zijn bij het overmaken van de 'munt'. Hoe verwerk je zoiets op de balans?
Elektriciteitsverbruik en CO2-uitstoot groeien door grotere inzet van technologieën als AI en cryptovaluta. Wereldwijde CO2-beprijzing is nodig, vindt het IMF.
Sinds eind juni houdt DNB toezicht op uitgevers van stablecoins, cryptovaluta die gebonden zijn aan een traditionele standaard, zoals de euro of goud. Er komen meer veranderingen aan.
De Europese Centrale Bank is niet gecharmeerd van ETF's voor cryptovaluta, zoals de veelbesproken Bitcoin-ETF. Op korte termijn kunnen investeerders dan wel hoge winsten boeken, de bank vermoedt dat de echte waarde laag is en de markt op grote schaal wordt gemanipuleerd. Wetgeving als de MiCAR beoogt cryptovaluta wat meer in de hand te houden, maar van regulering en financiële bescherming is geen sprake.
De Autoriteit Financiële Markten krijgt meer taken in haar pakket geschoven met de komst van CSRD, MiCAR, DORA en meer. Ook kijkt de waakhond kritisch naar de impact van AI-tools op de controle-aanpak.
PayPal introduceert zijn eigen cryptomunt. PYUSD wordt gedekt door de dollar en is in eerste instantie alleen in de VS beschikbaar. Maar het lift mee op de interesse van ontwikkelaars in Ethereum, web 3.0 en richt zich op een potentiële enorm disruptieve markt. Vijf vragen en antwoorden over deze munt.
Nederland werkt momenteel aan een implementatie van Europese cryptovalutawetgeving MiCAR. Met deze wetgeving moeten consumenten beter worden beschermd tegen risicovolle financiële producten. Cm: geeft 7 antwoorden op vragen over MiCAR.
Nederland werkt aan een implementatie van een nieuwe Europese wet die ervoor moet zorgen dat consumenten niet meer worden misleid met cryptovaluta. Daarover loopt een consultatie tot 11 augustus 2023.
Nieuwe Europese regelgeving dwingt handelaren in cryptovaluta erop toe te zien dat verdachte transacties kunnen worden gedetecteerd en geblokkeerd. De wetgeving vult een gat op in de Anti-Money Laundering Directive, door ook strikter toe te zien op de handel in cryptovaluta. Daartoe heeft het Europees Parlement met 529 voorstemmen besloten. Informatie over de bron van