Orakel – Thomas Olde Heuvelt
Olde Heuvelt schrijft bijzonder pakkende horrorboeken als het gelauwerde Hex en Echo. Orakelgaat over een achttiende-eeuws schip, de Orakel, dat opeens uit het niets opduikt in een bollenveld. Iedereen die naar binnengaat, verdwijnt en de politie en geheime dienst staan voor een raadsel. En dat gebeurt in de eerste vijftig meeslepende pagina’s. Want de verschijning van de Orakel is nog maar het begin.
Uitgever: Boekerij
Prijs: 15,99 euro
Regio 4.0 – Bob de Wit en Roel Wolfert
Een betere toekomst ligt volgens de auteurs van Regio 4.0 niet in verdere globalisatie, maar juist in regionaal bestuur, regionale economie en regionaal denken. Na Society 4.0 en Democratie 4.0 schreef Bob de Wit samen met Roel Wolfert deze praktische uitwerking van de ideeën uit de eerdere boeken. Waar de eerste boeken nog vooral theoretisch waren, bevat dit concrete voorbeelden en plannen van hoe Society 4.0 bereikt moet worden.
Uitgever: VMN Media
Prijs: 35,50 euro
De weg – Cormac McCarthy
Dit jaar is meesterauteur Cormac McCarthy overleden. Hij schreef gedurende zijn carrière 12 boeken. Ze zijn allemaal indrukwekkend, maar het boek dat deze redacteur het meest is bijgebleven is De weg. Dit is een dystopische roman over een vader en zijn zoon die een lange weg zuidwaarts volgen om de naderende winter te ontvluchten. Het is een emotioneel zwaar boek dat je lang bij zal blijven. Omdat het je niet in de koude kleren gaat zitten, is dit boek zeker niet voor iedereen.
Uitgever: De Arbeiderspers
Prijs: 28,95 euro
Reimagine teams – Frank Brilman
Gedragskundige Frank Brilman was onder de indruk van dit boek van Mark Samuel en werkte met hem samen om een vertaling te maken met eigen voorbeelden en een Nederlandse invalshoek. Hij richt zich in Reimagine teams op waar samenwerking vaak spaak op loopt en komt met tips om een teamproces uit het slop te trekken. Het gaat kortgezegd om omdenken: benader wat je als team nodig hebt als je de gewenste transformatie bereikt. Redeneer niet van A naar B, maar start met B.
Uitgever: VMN Media
Prijs: 34,95 euro
Maus Compleet – Art Spiegelman
Art Spiegelman bevraagt zijn vader Vladek over diens verleden in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, onderduikgeschiedenis en gevangenschap in Auschwitz. Mausvertelt niet alleen dat verhaal, maar laat ook op subtiele wijze zien met interacties in de jaren 80 welke impact dit heeft op Vladeks wereldbeeld en de opvoeding van Art naderhand. Of is dit gewoon wie Vladek altijd al was? Maus is een intiem en persoonlijk portret over overlevendensyndroom, racisme en de dingen die we liever verdringen. Het is niet verwonderlijk dat deze graphic novel een Pulitzer-prijs ontving.
Uitgever: De Bezige Bij
Prijs: 29,99 euro
De hoogpresterende financiële functie - André de Waal, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman
In De hoogpresterende financiële functie beschrijven de auteurs een raamwerk om de financiële functie te helpen transformeren naar een HPFF. Zij geven daarbij veel voorbeelden en tools, technieken, tips & tricks. Zowel uit empirisch onderzoek als uit casestudies afkomstig. Als financieel professional kun je hier jouw voordeel mee doen voor je eigen ontwikkeling én voor die van je financiële functie.
Uitgever: VMN Media
Prijs: 39,95 euro
Night Fever – Ed Brubaker en Sean Philips
Tijdens distributieproblemen vanwege de pandemie bedachten schrijver Brubaker en tekenaar Philips dat ze losse maandelijkse strips net zo goed konden loslaten. Dat leverde diverse prachtige graphic novels op in het crime noir-genre, zoals de Reckless-reeks. Night Fever is een interessant op zichzelf staand verhaal van een man die tijdens een bizarre nacht een crimineel alter ego ontwikkelt. Deze graphic novel is splinternieuw en voorlopig alleen in het Engels te lezen.
Uitgever: Image
Prijs: 22,95 euro
Het kleine zusje – Raymond Chandler
Als we het hebben over detective Philip Marlowe gaat het vaak om klassiekers als The Big Sleep of The Long Goodbye, die allebei zijn verfilmd - respectievelijk met Humphrey Bogart en Elliot Gould in de hoofdrol. The Little Sister (hier Het kleine zusje) is een vaak genegeerd maar erg toegankelijk deel uit deze reeks. Een opvallend element van dit boek is dat je de protagonist uit het verhaal kunt halen en dat dit het verloop van gebeurtenissen niet beïnvloedt. Eigenlijk een literaire doodzonde en daarom vaak verguisd, maar de proza is fenomenaal.
Uitgever: Fontein
Prijs: Varieert, tweedehands
Profijtabiliteit - Paul ter Wal
'Ik wilde profit vervangen door profijt: het creëren van nut, voordeel, het belang dienen van iedereen. Dat heb ik profijtabiliteit genoemd', verduidelijkt auteur Paul ter Wal. In zijn boek gaat hij uitgebreid in op zeven manieren waarop bevlogen en tevreden werknemers leiden tot lagere verzuimcijfers, lager ongewenst verloop, hogere productiviteit, effectiviteit en verkoop, hogere (klant)tevredenheid en lagere fouten en incidenten.
Uitgever: VMN Media
Prijs: 39,95 euro
Amerikaanse goden – Neil Gaiman
Wanneer de mens massaal goden aanbidt als televisie, internet, plastic en winkelcentra worden de personificaties hiervan machtig. Inmiddels vergeten goden als Bastet, Odin en Pasen laten het er niet bij zitten en raken in conflict met deze nieuwe goden. De roman volgt Shadow die na een zit in de gevangenis wordt gerekruteerd door de excentrieke Wednesday die hem meeneemt op een tocht door de VS zo rond het einde van de twintigste eeuw.
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 24,99 euro
Echte mannen werken 4 dagen - Louis Goulmy
Een vierdaagse werkweek zorgt volgens Goulmy niet alleen voor meer gelijkwaardigheid voor ouders in de opvoeding, maar ook voor een betere inzetbaarheid tijdens alle facetten van je leven. Productiviteit neemt af naarmate je meer werkt en de kwaliteit van het werk daalt door te lange werkweken. Na meer dan 25 uur werken neemt het aantal gemaakte fouten flink toe, blijkt uit onderzoek. In dit boek daarom een onderbouwd pleidooi om de vijfdaagse werkweek vaarwel te zeggen.
Uitgever: VMN Media
Prijs: 39,95 euro
Toekomstproof - Kevin Roose
Toekomstproof van technologiejournalist Kevin Roose beschrijft niet alleen genuanceerd welke uitdagingen qua arbeid algoritmes met zich meebrengen, maar de tweede helft van het boek gaat over concrete tactieken om met AI-disruptie om te gaan. In het kort: benadruk je sociale en creatieve kant, en neem een klein stapje terug uit de algoritmegedreven wereld. Met deze praktische lijst van 9 regels is dit beste non-fictie boek dat deze redacteur in tijden las.
Uitgever: Business Contact
Prijs: 20,90 euro
Risicoflectie: perspectieven op risicodenken en management – Carsten Busch
Dit is met 589 pagina’s een flinke pil, maar Busch heeft dan ook veel te vertellen en wilde zijn nieuwe boek toegankelijk maken voor een breed publiek met concrete illustraties. 'We moeten leren omgaan met risico's. Als we willen leren, ontdekken, vooruitgang boeken of liefde beleven dan zijn we genoodzaakt risico's te nemen,’ zegt hij over risico’s. ‘Het gaat om de balans. En om die te vinden is vaak reflectie nodig.’
Uitgever: VMN Media
Prijs: 65,35 euro