4 systeemfouten in ons denken op weg naar een 'Duurzame Economie met ESG'

4 systeemfouten in ons denken op weg naar een 'Duurzame Economie met ESG'

Een tijd geleden stuitte ik op het boek van David Bohm: Over Dialoog. Het boek trok mijn aandacht, omdat volgens mij steeds meer mensen inzien dat ons huidig economisch systeem aan een grens gekomen is en vraagt om hervorming en duurzame verandering. Economie als middel, als instrument om sociale, ecologische en economische waarde te creëren.

David Bohm is van mening dat economieën en samenlevingen bij elkaar worden gehouden door een zogenaamde 'onbewuste laag'. Onze gedachten borrelen op vanuit deze 'onbewuste laag' en elke fundamentele verandering in het denken is als een paradigmashift afkomstig vanuit deze laag. In deze shift van bewustwording schuilt de kracht van verandering en hervorming op weg naar een duurzame economie.

Want als deze shift in ons denken opborrelt dan hebben we vervolgens zelf de keuzevrijheid om ons wel/niet anders te gaan verhouden tot de ander en de planeet. ‘Ineens’ kan ons geweten gaan spelen en/of kunnen we ons zelfbewustzijn en voorstellingsvermogen vergroten. ‘Ineens’ hebben we het vermogen om zelf een antwoord te kiezen. Dat is onze eigen verantwoordelijkheid en ons zelfsturende vermogen.

Het fundament van ESG; dubbele materialiteit

Jezelf anders verhouden tot de ander en de planeet ligt ook besloten in het fundament van ESG: dubbele materialiteit. Het gaat om besef van wederzijdse afhankelijkheid. Als bedrijf ben je geen onafhankelijke stand-alone die alleen maar financieel focust op eigen belang, risico’s en kansen (outside-in, financiële materialiteit). Als bedrijf ben je, inclusief je waardeketen, een collectief en ben je wederzijds afhankelijk van planeet, mens en samenleving. Daarom dien je als bedrijf ook te beseffen welke impact je hebt op planeet, mens en samenleving (inside-out, impact materialiteit).

Maar om tot dit besef van dubbele materialiteit te komen is eerst een grote schoonmaak van ons denksysteem nodig. Bohm beschrijft vier systeemfouten in ons denken;

Systeemfout 1: Ons denken zit niet opgesloten in ons hoofd.

Ons denken zit niet opgesloten in ons hoofd, het denken ontwerp de buitenwereld en die buitenwereld stuurt ons denken onbewust. Met andere woorden we zijn altijd geconditioneerd door invloeden van buitenaf. Alles wat we denken denken we dus niet zelf, maar wordt onbewust door onze omgeving ingegeven. Sociale media is hierin een ernstige manipulatie van de geest. Je moet dus niet alles geloven wat je denkt. Het is een meesterkunst om uit te vogelen welke gedachten en verhalen nu wel en niet van buitenaf geconditioneerd zijn.

Systeemfout 2: Het denken toont de wereld als een feitelijk gegeven.

De wereld is zoals die is en jij geeft betekenis aan die dingen die jij wilt. Dat is jouw eigen waarheid en jou eigen verantwoordelijkheid. Het denken doet alsof het een passief medium is dat doorgeeft wat er 'buiten' gaande is. We maken hierbij ook bijna altijd gebruik van ‘feitelijke’ modellen. Maar deze veelal lineaire modellen zijn altijd een versimpeling van de 'werkelijkheid'. De modellen laten altijd iets weg wat er wel is en ook toe doet. Hoe abstracter iets gemaakt wordt hoe meer 'waar' het wordt gevonden.

Systeemfout 3: Ons totale onvermogen om te luisteren

We zijn zo verslaafd aan het herhalen van onze eigen geconditioneerde gedachten, gevoelens en ervaringen dat we alleen binnenlaten dat past bij die gedachten, gevoelens en ervaringen. We luisteren niet omdat we altijd op onze hoede zijn voor gezichtsverlies. We willen niet onze kwetsbaarheid tonen en daarom schieten we vaak ik een defensieve reflex welke ingegeven wordt door ons reptielenbrein welke vol met overlevingsinstincten en vlucht- of vechtreflexen zit. Maar met écht luisteren kom je los van je eigen (reptielen)denksysteem. Luisteren is ook een meesterkunst en maakt geheel nieuwe interacties mogelijk. Oprechte aandacht is een katalysator in dit proces.

Systeemfout 4: Het idee dat ‘jezelf’ als een geïsoleerde en onafhankelijke 'stand-alone' bestaat

We denken vaak dat onze gedachten en gevoelens door ons zelf worden veroorzaakt. Al mijn gedachtes en gevoelens zijn dus van mij. Het externe en collectieve karakter wordt in deze gedachtegang volledig ontkent. Het idee dat er een totaal onafhankelijke 'vrije ik' bestaat klopt niet. Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid. ‘Alles’ is met ‘alles’ verbonden. ‘Jezelf’ wordt hierin diep sociaal en ‘van buitenaf’ bepaald. Jij hebt die ander nodig om jezelf een identiteit te kunnen geven. En die ander heeft jou nodig.

‘Next-step’ in ons besef wat het betekent om mens te zijn

Het besef van wederzijdse afhankelijkheid en dubbele materialiteit is een 'hogere waarde' dan onafhankelijkheid en eigenbelang. Het is een volwassener uitgangspunt en de ‘next step’ in ons besef van wat het betekent om mens te zijn. Dit besef kan zomaar ‘ineens’ opborrelen uit onze onbewuste laag in ons denken op weg naar een nieuw tijdperk van een duurzame economie met ESG.

Auteur: Oscar van Voskuilen van reinventingcontrol

Oscar van Voskuilen

Oscar van Voskuilen

Oscar werkt als ESG/duurzaamheid coördinator indienst bij Mokveld Valves in Gouda. Aldaar is Oscar verantwoordelijk voor het 'binnen' brengen van de duurzaamheidstransitie en het 'implementeren' van de gehele ESG accounting & reporting. Oscar is de ontwikkelaar en facilitator van de driedaagse mastercourse ‘duurzame economie met ESG’.

Hoe zorg je ervoor dat investeringen futureproof zijn?

Hoe zorg je ervoor dat investeringen futureproof zijn?

Investeringsbeslissingen in een transformerende wereld door digitalisering en verduurzaming geven organisaties kopzorgen. Consultant Sander Jansen legt uit hoe je een strategie inzet die klassieke overwegingen loslaat.

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn

Stappenplan CSRD: impact-reporting op basis van de Europese...

De duurzaamheidsregels die met CSRD op ons afkomen worden steeds concreter. Grote ondernemingen moeten er per boekjaren die beginnen vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken.

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

CEO's verwachten binnen drie jaar volledige terugkeer naar kantoor

Medewerkers die vaak op kantoor werken, komen eerder in aanmerking voor salarisverhoging of promotie. Dat denkt een ruime meerderheid van de CEO's wereldwijd (87 pocent). Het is een van de uitkomsten van de tiende KPMG CEO Outlook, een jaarlijks internationaal onderzoek onder ruim 1.300 CEO's van bedrijven met een jaaromzet van 500 miljoen dollar of meer.

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

Meer investeringen in duurzame mobiliteit door CSRD-verplichting

De invoering van de CSRD-richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer gaan investeren in duurzame mobiliteit. Om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen zegt 54 procent van de bedrijven veranderingen door te voeren. Dit blijkt uit de resultaten van een Ayvens-onderzoek (de grootste leasemaatschappij van Nederland) onder bijna 400 Nederlandse bedrijven, waarvan 100 CSRD-plichtig.

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

'Maak als financial nu al de vertaalslag van CSRD naar CSDDD'

De CSRD zit bij de meeste organisaties inmiddels wel tussen de oren. De richtlijn verplicht organisaties, als eerst de grote beursfondsen, te rapporteren over duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun ketens. De CSDDD geniet die bekendheid nog niet, terwijl deze richtlijn nog een stapje verdergaat. Reden genoeg voor financials om erin te duiken.

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland circulair in 2050: hoe financiert het mkb de omslag?

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat ook bedrijven hun activiteiten en verdienmodellen anders moeten gaan organiseren. Ze moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van duurzaam geproduceerde, hernieuwbare grondstoffen. Hoe gaan we dat financieren?

We staan voor een zure appel en doen alsof-ie er niet is

We staan voor een zure appel en doen alsof-ie er niet is

Nederland wordt overspoeld met lastige vraagstukken. Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker denkt dat we naar het verleden kunnen kijken om lessen te trekken over het creëren van nieuwe waarde.

IMF: 'CO2-taks nodig vanwege AI en cryptovaluta'

IMF: 'CO2-taks nodig vanwege AI en cryptovaluta'

Elektriciteitsverbruik en CO2-uitstoot groeien door grotere inzet van technologieën als AI en cryptovaluta. Wereldwijde CO2-beprijzing is nodig, vindt het IMF.