Gesponsord

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

De richtlijn ViDA stelt e-facturatie in de Europese Unie stapsgewijs verplicht. De aloude PDF-factuur zal verdwijnen en plaatsmaken voor een elektronische standaard (bijvoorbeeld Peppol, UBL of XML). Binnen zo’n format staan alle factuurgegevens altijd op een vaste plek. Dat maakt automatische verwerking ervan in diverse administratiesystemen veel eenvoudiger. Bovendien biedt zo’n systeem de overheid meer zicht en controle op BTW-afdrachten. De afkorting ViDA staat dan ook voor ‘VAT in the Digital Age’.

Internationale ontwikkeling

“Vida past in een wereldwijde ontwikkeling”, zegt Arjan Sloot. “Wereldwijd is e-facturatie al in meer dan tachtig landen verplicht gesteld of staat de invoering ervan voor de komende jaren ingepland. Dat aantal neemt alleen maar toe.” Sloot is country manager Benelux van SPS Commerce, de wereldwijde marktleider in EDI, de elektronische uitwisseling van transacties in de supply chain. Het Amerikaanse bedrijf nam vorig jaar de Nederlandse EDI- en e-facturatie specialist TIE Kinetix over. Bij SPS Commerce houden ze van elk land ter wereld de status van e-facturatie bij.

ls je als Nederlands bedrijf importeert en/of exporteert, dan heb je er nu al mee te maken”

“In Nederland wordt achter de schermen gewerkt aan implementatie van de ViDA-richtlijn in nationale wetgeving”, weet Sloot. “Maar een ingangsdatum is nog niet bepaald.” Hij wijst erop dat in ons omringende landen invoering al wel concreet op stapel staat. Duitsland voert het vanaf 2025 stapsgewijs in, België stelt e-facturatie vanaf 2026 verplicht en ook Frankrijk start er in 2026 mee. Italië werkt er al mee. “Als je als Nederlands bedrijf importeert en/of exporteert, dan heb je er nu al mee te maken.”

Complexe factoren

“Wat kenmerkend is, is dat elk land het anders invult”, ziet Sloot. “Soms word je verplicht om de e-factuur eerst in te dienen via een platform van de overheid, alvorens de factuur wordt doorgezet naar de leverancier of afnemer. Andere landen verplichten om te werken via een netwerk als Peppol, of juist niet. In veel landen wordt het gefaseerd ingevoerd: eerst de overheid, dan het grootbedrijf en vervolgens het mkb, maar soms ook weer in een andere volgorde.”

Hij kan zich voorstellen dat een CFO binnen een grote onderneming door de bomen het bos niet meer ziet. “Ook al omdat de wettelijke kaders voortdurend veranderen. Elk land hanteert bijvoorbeeld andere BTW-tarieven en dat wisselt regelmatig. Of wat dacht je van de bewaartermijn van facturen? In Nederland is die 7 jaar, maar ergens anders kan dat bijvoorbeeld 10 jaar zijn. De complexiteit is enorm en ik durf wel te voorspellen dat die alleen maar verder zal toenemen. De fasering en de aanpak is binnen Europa per land al verschillend, laat staan in de rest van de wereld.”

Noodzaak tot compliance

Hij wijst er aanvullend op dat, vooruitlopend op de wettelijke verplichting, diverse overheden, sectoren en individuele bedrijven elektronisch factureren nu al verplicht stellen. “De wetgeving is het eindstation, een kader dat helpt om de ontwikkeling te stimuleren. Maar in bepaalde branches is het al gemeengoed: de automotive, de levensmiddelenbranche en doe-het-zelf-branche om er een paar te noemen. De Rijksoverheid stelt het in Nederland ook verplicht, net als sommige lokale overheden, zoals de gemeente Amsterdam; de rest zal de komende jaren volgen.”

“Hoe complex de context ook is, je wilt toch voldoen aan de regels die een land of bedrijf stelt”, denkt Sloot. “Daar heb je namelijk alle belang bij, want anders zit je zelf met de problemen. Bijvoorbeeld dat facturen niet worden betaald, of dat je heel veel extra werk moet verrichten om een factuur alsnog aan de eisen te laten voldoen. Dat wil je allemaal niet.”

Centrale aanpak

De sleutel tot succes begint in zijn ogen bij een centrale aanpak. “Als je nou een holding hebt, met werkmaatschappijen in meerdere landen, kan het zijn dat men op lokaal niveau oplossingen gaat bedenken. Maar die zijn niet op elkaar afgestemd. Als je vervolgens een keer je ERP- of facturatiesysteem gaat upgraden, gaat dat direct knellen.”

E-facturatie is het begin van de digitalisering van de gehele supply chain”

Doordat elk land met andere modellen voor e-facturatie werkt en de invoering overal anders verloopt, zal de ViDA-wetgeving voor een continue stroom aan veranderingen zorgen. “Wij zien de worsteling binnen bedrijven”, zegt Sloot. “Diverse klanten die in het verleden voor een decentrale aanpak hebben gekozen, willen nu echt over naar een centrale oplossing.”

Digitalisering van de supply chain

Hij wil het onderwerp nog een niveau hoger trekken: e-facturatie is het begin van de digitalisering van de gehele supply chain. Dat is een discipline waarin SPS Commerce is gespecialiseerd. Sloot wijst als voorbeeld naar de retailbusiness, een belangrijke sector voor SPS Commerce c.q. TIE Kinetix. “Daar heb je te maken met verschillende distributiemodellen, via fysieke winkels, online, supermarkten, doe-het-zelf-zaken, noem maar op. Die hebben allemaal verschillende logistieke modellen en afwijkende afspraken, over volumes, transportkosten, enzovoorts. Als de supply chain niet op orde is, levert dat geheid problemen op. Bijvoorbeeld als uitwisseling van informatie over artikelen niet goed is, of als facturen niet matchen met bestellingen en/of leveringen.”

Zulke problemen hebben veel impact op de financiële processen. In zijn ogen moet Finance daarom integraal betrokken zijn bij de inrichting van de supply chain. “Net zo zeer als iemand van merchandise of transport.”

Betere financiële resultaten

“Finance is de linking pin. De factuur is onderdeel van het hele proces, het eindresultaat”, stelt hij. “Het begint ermee dat een leverancier een goede order moet krijgen. Stap twee is dat de orderstatus helder moet zijn: wanneer gaat de leverancier wat leveren? Daarna volgt het transport, waarbij duidelijk moet zijn wie wanneer waarvoor verantwoordelijk is. Als die drie stappen goed verlopen, volgt automatisch een goede factuur. En dit kun je alleen maar bereiken door het hele proces te digitaliseren. Het is de enige weg om de supply chain op orde te krijgen en betere financiële resultaten te boeken.”

Dit artikel is gesponsord door SPS Commerce.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Shutterstock

Zet de stap naar e-facturatie: onmisbaar voor toekomstig zakelijk...

E-invoicing wint steeds meer terrein. Dit is logisch, gezien de vele voordelen. Je slaat een papieren factuur of pdf over, omdat bij e-facturatie databestanden worden verstuurd, ontvangen en verwerkt zonder dat medewerkers het in een systeem hoeven in te voeren.

Van traditionele boekhouder naar strategische partnerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Hoe digitalisering via e-facturatie financiële resultaten verbetert

Hoe digitalisering via e-facturatie financiële resultaten verbetert

Het Europese mandaat om alleen nog e-facturatie toe te staan, komt steeds dichterbij. De toekomstige verplichting kan de opmaat zijn naar een volledige digitalisering van de supply chain. "Finance is hier de linking pin om betere financiële resultaten te boeken."

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Stijgende adviesrol financieel professionals bij bankvrije...

Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.