Hoe ontwikkel je de competenties om je organisatie hoog te laten presteren?

Hoe ontwikkel je de competenties om je organisatie hoog te laten presteren?

De financial moet als spin in het web het voortouw nemen op de reis van de organisatie naar hoogpresteren. In de praktijk heeft slechts een handvol financiële functies de juiste mix van competenties die daarvoor nodig zijn.

De financiële functie is een van de belangrijkste ondersteunende functies in een organisatie. De functie wordt gezien als de spin in het organisatieweb omdat zij relaties heeft met elk onderdeel van de organisatie en ook (vaak) vertegenwoordigd is in het managementteam. Het is daarom voor veel organisaties van het grootste belang dat deze functie het voortouw neemt op de reis van de organisatie naar hoogpresteren, door zichzelf om te vormen tot een hoogpresterende financiële functie (HPFF) en zo als rolmodel en richtingaangever te dienen voor de andere functies in de organisatie.

Echter, in de praktijk blijkt slechts een handvol financiële functies de mix van cultuur, talent, bestuursmodel, technologie en verbeteringsvermogen, die nodig is om een HPFF te worden, onder de knie te hebben. Om financiële functies te ondersteunen bij het ontwikkelen van de competenties nodig om een HPFF te worden, werd op 6 oktober jl. het handboek De Hoogpresterende Financiële Functie – geschreven door André de Waal, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman en uitgegeven door Vakmedianet – gepresenteerd tijdens een goed bezochte bijeenkomst in De Groene Afslag in Laren. Dit inspirerende gebouw diende voorheen als asielzoekerscentrum en is nu volledig heringericht volgens een circulaire visie om een bijdrage te leveren aan een groenere wereld.

In De Hoogpresterende Financiële Functie wordt het HPFF-raamwerk beschreven, dat bestaat uit vijf factoren die een wetenschappelijk gevalideerd positief effect hebben op de prestaties van de financiële functie: Financiële Functie Verbetering (de mate waarin financiële professionals hun functie weten te verbeteren), IT-focus (de nadruk die de financiële functie legt op het belang van automatisering voor het versterken van de functie), Persoonlijke Ontwikkeling (de aandacht voor de ontwikkeling van de financiële professional), Rolduidelijkheid (de verschillende rollen die bestaan binnen de verschillende omgevingen van de financiële functie) en Strategische Rol (de manier waarop de organisatie, en dan vooral de operatie, aankijkt tegen de financiële functie). Wanneer financiële professionals zich richten op het versterken van deze vijf factoren, met de daar onderliggende 28 kenmerken, dan gaat hun financiële functie steeds beter presteren en wordt deze van steeds grotere waarde voor de organisatie en haar management. Ook haar aanzien in de organisatie zal hiermee stijgen. Het boek bevat veel voorbeelden en tools, technieken, tips & tricks en 50 best ideas (goedwerkende ideeën in de praktijk in een bepaalde context van een financiële professional, die waardevol kunnen zijn wanneer ermee geëxperimenteerd wordt in de relevante context) zowel uit empirisch onderzoek als uit casestudies afkomstig, waarmee financiële professionals hun voordeel kunnen doen voor hun eigen ontwikkeling en die van hun financiële functie.

Tijdens de bijeenkomst werd het eerste exemplaar door André de Waal uitgereikt aan Arend de Jong, senior vice president Corporate Finance & Treasury van KLM. Arend de Jong memoreerde in zijn dankwoord aan de zware tijden die de vliegtuigmaatschappij heeft doorstaan en de grote inspanningen die onder meer door de financiële functie zijn verricht om niet alleen KLM door financieel moeilijke omstandigheden te loodsen maar ook om tegelijkertijd goede mensen te behouden en gemotiveerd te houden voor de financiële functie. Daarbij had hij De Hoogpresterende Financiële Functie naar eigen zeggen goed kunnen gebruiken omdat de daarin beschreven materie weliswaar op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd maar daarna heel praktisch wordt gepresenteerd waardoor het direct bruikbaar is voor de financiële professional.

Voor die professional is momenteel vooral het onderwerp van mensen boeien en binden heel belangrijk, en tijdens de bijeenkomst gingen de aanwezigen dan ook dieper in op dit vraagstuk. Hierbij stond de vraag ‘Hoe word je interessant voor talenten en hoe kan je jouw financiële professionals langer aan je binden?’ centraal en ontstond een levendige discussie en ideeënuitwisseling. Op een later tijdstip zullen wij op deze plek rapporteren over deze ideeën en de stappen die de aanwezige vakgenoten hebben genomen om dit vraagstuk aan te pakken.

Arend de Jong ontvangt het eerste exemplaar van André de Waal

Het handboek

Auteurs: André de Waal, Eelco Bilstra, Jacques Bootsman (FFR&D). André de Waal, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman zijn werkzaam bij het Finance Function Research & Development Center (FFR&D). Dit center investeert structureel in studies over de financiële functie, die worden uitgevoerd in samenwerking met een community van financiële experts, met als doel de kwaliteit van de financiële functie en haar professionals te verhogen. Daarnaast deelt FFR&D regelmatig de inzichten die zijn opgedaan via workshops, seminars, boeken, artikelen (vooral in CM:!), rondetafelgesprekken en blogs.

Lees meer over

Boeken voor onder de kerstboom: leestips voor financials

Boeken voor onder de kerstboom: leestips voor financials

Een goed boek helpt je om te begrijpen hoe de wereld verandert. Voor controllers zijn het roerige tijden, met onder meer de permacrisis en een sterk veranderende financiële functie. Dit zijn vijf boeken over finance die de redactie van cm: tipt voor deze winter.

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Een finance professional is goed in de inhoud, maar kent nog wel eens problemen om deze inhoud goed over te brengen. Al dan niet door eigen toedoen. Dat ervaart Bas Blekkingh als oprichter van het bedrijf Authentiek Leiderschap met enige regelmaat.

4 obstakels voor digitale transformatie en hoe je deze aanpakt

4 obstakels voor digitale transformatie en hoe je deze aanpakt

De status van de digitale transformatie van de financiële functie blijkt minder vergevorderd te zijn dan gedacht of gehoopt. De onderzoekers gaan nu in op de obstakels die financiële functies tegenkomen tijdens hun digitale transformatie, en zij bespreken hoe deze obstakels effectief aangepakt kunnen worden.

Succesvol presenteren: zo doe je dat

Succesvol presenteren: zo doe je dat

Als financial heb je een waardevol perspectief op de business. Je weet niet alleen of de plannen van collega's haalbaar zijn, maar begrijpt ook welke keuzes ze moeten maken als dat niet het geval is. Je stem moet dus gehoord worden. Dat brengt uitdagingen met zich mee: als je ook maar een beetje de diepte ingaat, is de kans groot dat gesprekspartners afhaken. Welke communicatietechnieken kun je als financial toepassen om uw doel te bereiken?

cm: nieuwspanel: koers houden in de storm

cm: nieuwspanel: koers houden in de storm

Luc Jalink probeert de ontwikkelingen van deze tijd te duiden. En passant trekt hij de consequenties hiervan voor finance en finance-professionals, en doet suggesties om om te gaan met onzekerheden en een oproep tot professionele en persoonlijke groei.

De controllerparadox: creatief problemen oplossen in een rigide kader

De controllerparadox: creatief problemen oplossen in een rigide kader

Een te sterk gereguleerd werkveld of een organisatie met te veel regels brengt de motivatie van werknemers naar een dieptepunt. Controllers zijn bij uitstek mensen die te maken krijgen met een regeldichte omgeving. Dus als er één groep mensen is die de uitzondering zou moeten zijn, dan is het wel de controller. Maar ook zij gedijen niet in een sterk gereguleerde omgeving.

Eveline Kapteijn: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot stand te brengen'

Eveline Kapteijn: 'Jonge mensen kunnen helpen om verandering tot...

De wereld is in transitie en dat is geen eenmalige omwenteling, maar een constant aanpassen aan nieuwe realiteiten. Dat vereist nogal wat van organisaties. Ze verwachten van controllers dat ze meedenken in de visie, businesscases onderzoeken en kijken naar het totaalplaatje van maatschappelijke waarde tot de bottomline. Die nieuwe lens van financials vereist een andere manier van opleiden.

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Vloedgolf aan regels zorgt voor inhaalslag duurzaamheid

Met de Green Deal en de daarmee samenhangende vloedgolf aan richtlijnen zorgt de Europese Unie voor een enorme inhaalslag in duurzaamheid. Finance professionals gaan die vloedgolf op zich af zien komen in de bedrijfsvoering, zo is de stellige overtuiging van Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam Ondernemen.