'We krijgen als controller veel meer een interne adviesrol'

'We krijgen als controller veel meer een interne adviesrol'

Evelien van der Sman werkt bij Woonbron als adviseur Financieel Beleid en heeft zich bijgeschoold op het vakgebied Treasury. 'Ik kan mezelf nu als geen ander verplaatsen in zowel de controller als de business.'

Evelien van der Sman werkt bij Woonbron als adviseur Financieel Beleid en heeft zich bijgeschoold op het vakgebied Treasury. ‘Ik kan mezelf nu als geen ander verplaatsen in zowel de controller als de business.’ Evelien van der Sman heeft HTS Bouwkunde gestudeerd en vervolgens 12 jaar in de projectontwikkeling gewerkt. Na die jaren was ze toe aan iets anders en heeft vervolgens een omscholingstraject van een jaar doorgelopen. Dit was vrij breed ingestoken en nog niet gericht op een specifieke, inhoudelijke functie. Vrij snel daarna kwam ze bij Woonbron terecht als Adviseur Financieel Beleid. ‘In de loop van de tijd ben ik ongemerkt steeds meer Treasury-werk erbij gaan doen. Aangezien ik hiervoor niet ben opgeleid, vond ik het noodzakelijk om meer kennis op dit vakgebied op te doen’, laat Evelien van der Sman weten.

Praktisch ingestoken

NIVE Opleidingen kende ze nog niet. ‘Toen ik echter ging zoeken naar een geschikte opleiding kwam ik vrij snel bij NIVE uit vanwege het praktisch ingestoken programma dat zij aanbieden. Ik heb ook gekeken naar een opleiding aan de Vrije Universiteit, maar vond deze te theoretisch en te lang.’ Treasury Management duurt een jaar maar biedt een compleet en uitgebreid programma aan. De onderdelen Cash Management en Corporate Finance komen beiden uitgebreid aan bod, opgeknipt in 2 overzichtelijke blokken. ‘Wat me het meest aansprak was het heel herkenbare programma. Je ziet alle onderwerpen terugkomen waar ik in de praktijk mee te maken heb, zoals bijvoorbeeld liquiditeitsprognose en werkkapitaalbeheer. Belangrijke elementen binnen het vak’, aldus Van der Sman. De opleiding vormde voor haar een ideale wisselwerking met de dagelijkse praktijk. ‘Dat was een feest van herkenning. Bij Treasury Management voerde het overbrengen van theorie de boventoon en dat vond ik prettig. Ook na de opleiding heb ik mijn aantekeningen nog regelmatig ingekeken om bijvoorbeeld technieken erbij te pakken die aangeven hoe je berekeningen uitvoert,’ zegt Evelien van der Sman die ook echt de tijd heeft genomen voor de afsluitende scriptie. ‘Ik wilde iets goeds neerzetten waar ik ook in mijn werk nog iets aan zou hebben. Dat is gelukt. Dankzij de scriptie heb ik goed leren nadenken over risico’s en rendementen. Daar heb ik nog steeds profijt van. Dit geeft me zekerheid in mijn dagelijkse werkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat mijn scriptie is beloond met een 9 waardoor ik ook nog de scriptieprijs heb gewonnen.’

Veranderende controllerswereld

Evelien van der Sman ervaart dat de controllerswereld verandert. ‘We krijgen veel meer een interne adviesrol. Ik heb profijt van het feit dat ik hiervoor 12 jaar in de business zelf werkzaam ben geweest. Hierdoor spreek ik voor mijn gevoel nu beide talen. Die van zowel de controller als de business. Als de business denkt ‘daar heb je die controllers weer’, dan kan ik heel goed het nut hiervan uitleggen.’ Andersom geeft ze aan ook haar eigen Finance afdeling ervan te kunnen overtuigen dat de business niet altijd zit te wachten op vragen om bepaalde zaken nog verder (cijfermatig) te onderbouwen.

Robotisering

De transitie van financiële afdeling naar business partner gaat de komende tijd voor Evelien van der Sman een belangrijke rol spelen. ‘We moeten ervoor zorgen dat we niet alleen over de cijfers gaan. Daarnaast staan we aan het begin van de digitalisering en robotisering. Hoe komt bijvoorbeeld managementinformatie in de toekomst tot stand? Hoe kunnen we dit standaardiseren en automatiseren zodat controllers minder tijd hoeven te spenderen aan het ophoesten van cijfers en rapportages en meer tijd overhouden voor analyses. Ook zie ik dat we veel meer een adviesrol richting andere interne afdelingen en het management krijgen. Hier moeten we als organisatie nog in groeien.’

Nummer 1

Evelien van der Sman kan de deelname aan de opleiding Treasury Management in een cijfer uitdrukken: het cijfer 3. ‘Ik heb de opleiding letterlijk in 3 losse delen gedaan. Gestart met Cash Management. Daarna Corporate Finance en als 3e de scriptie.’ NIVE Opleidingen is de nummer 1 als het op cijfers aankomt. Al ruim 35 jaar leidt zij financials zoals Evelien op tot stevige (business) controllers.

Over NIVE Opleidingen

NIVE Opleidingen leidt met praktijkgerichte lesprogramma’s financials op tot stevige (business) controllers. Dit artikel is gesponsord door NIVE Opleidingen.
'Personeelsschaarste is een niet te onderschatten kans én risico'

'Personeelsschaarste is een niet te onderschatten kans én risico'

De economie trekt aan en het ondernemersvertrouwen neemt toe. Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van dit jaar in vrijwel alle sectoren toegenomen. Organisaties hebben meer moeite met het vinden van geschikt personeel. Het onvoldoende aantrekken en behouden van talent is een belangrijk bedrijfsrisico, zegt docent Praktisch Risicomanagement Marinus de Pooter.

De zin en onzin van de integrale kostprijs. Deel 2: Wat hebben we dan wel nodig?

De zin en onzin van de integrale kostprijs. Deel 2: Wat hebben we dan...

Organisaties gebruiken de integrale kostprijs om kostenbeslissingen op te funderen. In deel 1 van dit artikel legt Gijs Hiltermann uit waarom het nut van de integrale kostprijs beperkt is, door de manier waarop organisaties de integrale kostprijs bepalen. Maar wat is dan wel een goede methode?

De zin en onzin van de integrale kostprijs Deel 1: Twee fouten bij het bepalen van de integrale kostprijs

De zin en onzin van de integrale kostprijs Deel 1: Twee fouten bij...

Een van de onderwerpen die bij management accounting aan bod komt, is kostencalu00adculatie. Het bepalen van beslissingsrelevante kosten, kostprijzen, de opstelu00adling van kostenbudgetten en de interne verrekening van kosten binnen een organisatie. Volgens docent Gijs Hiltermann gaat er nog steeds te veel aandacht naar het bepalen van de 'integrale' kostprijs'. Welke fouten maken organisaties bij het bepalen van de integrale kostprijs?

Zero tolerance voor frauderende CEO's

Zero tolerance voor frauderende CEO's

Onlangs is Uber CEO Kalanick op non-actief gesteld vanwege een reeks integriteitsschandalen. Een door de directie geu00efnitieerd onderzoek wees naar een ongezonde invloed van de CEO op de organisatiecultuur. Uit de aanbevelingen van het onderzoek vloeit een aangepaste governance structuur die de invloed van Kalanick als CEO moet verlichten. De situatie bij Uber is geen uitzondering.

Technieken om goede voornemens in 2025 wél door te zetten

Technieken om goede voornemens in 2025 wél door te zetten

Rond de jaarwisseling is er voor veel mensen en organisaties een moment van zelfreflectie. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Een enkel geval daargelaten bekruipt bij veel mensen het gevoel om voornemens voor het nieuwe jaar te formuleren. Meestal komt daar maar weinig van terecht. Zonde, want dankzij HabitHacking is het veel makkelijker om je gewoonten te veranderen.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'

'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Bas Blekkingh: 'Angst is geen slechte raadgever'

Een finance professional is goed in de inhoud, maar kent nog wel eens problemen om deze inhoud goed over te brengen. Al dan niet door eigen toedoen. Dat ervaart Bas Blekkingh als oprichter van het bedrijf Authentiek Leiderschap met enige regelmaat.

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Stijgende adviesrol financieel professionals bij bankvrije...

Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."