Gemeente Hardenberg
Bij de gedachte aan (zeker grootschalige) IT-projecten lopen bij veel managers de rillingen over de rug. Maar inmiddels is een substantieel deel van de finance managers ervan doordrongen dat hetu00a0huwelijk met Excel z'n langste tijd gehad heeft en niet de beste relatievorm is voor financiu00eble processen.
Bedrijfsprocessen worden meer en meer geautomatiseerd. Dat maakt het belang van IT voor een organisatie alsmaar groter. En daarmee ook de risico's ten aanzien van de continuïteit en veiligheid van applicaties. Cloudsoftware kan die risico's aanzienlijk beperken.
Organisaties krijgen met cloud computing tegen minimale kosten de beschikking over functionaliteiten waarvoor geen grote investeringen meer nodig zijn. Veel organisaties stappen daarom ook over. Hoe ziet zo'n project eruit voor een financial? De ICT-Infrastructuur van een organisatie is het geheel aan ICT-voorzieningen dat nodig is om een organisatie bij een reeks van bedrijfskundige processen,
Steeds meer financiu00eble software draait in de cloud. Vanaf 2012 is het percentage cloudoplossingen gestegen van 8 naar 30 procent.u00a0Dit blijkt uit eenu00a0analyse van Computer Profile op basis van ruim 5.000 interviews met ICT-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers op locatie.
Online boekhouding lijkt een trend die zich gestaag voortzet. Maar gaat de administratie van het mkbu00a0echt naar de cloud of loopt het zo'n vaart niet? De feiten en cijfers op een rij.
De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."
Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.
Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.
De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.
Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.
Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."
De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.
E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.