Zo haalt u meer uit een bedrijfswaardering

Zo haalt u meer uit een bedrijfswaardering

Wanneer ondernemers een bedrijfswaardeerder inschakelen, willen zij in eerste instantie natuurlijk weten hoeveel hun niet-beursgenoteerde onderneming waard is. Maar als u vertelt dat u ook de handvatten kunt bieden voor de voorbereiding van een toekomstige verkoop met een zo hoog mogelijke opbrengst, laten veel ondernemers zich dat geen twee keer zeggen.

Volgens Joy van der Veer, kerndocent van de Executive Master of Business Valuation van TIAS Business School, kunt u dit waarmaken door in het kader van Value Based Management (VBM) op alternatieve wijze de vermogenskostenvoet vast te stellen. Bij Value Based Management zijn namelijk twee componenten belangrijk:
  1. het optimaliseren van verwachte geldstromen;
  2. het verlagen van het geldstroomrisico.
Door inzicht te creëren in deze twee componenten is het mogelijk om de waarde van een niet-beursgenoteerde onderneming positief beïnvloeden.

Gevoeligheid uit de geldstroom halen

Een manier om de gevoeligheid uit de geldstroom te halen, is bijvoorbeeld door vaste kosten om te zetten in variabele kosten. De afgelopen 20 jaar hebben veel bedrijven, met Apple als voorloper, de productiecapaciteit om die reden volledig geoutsourcet. Tijdens de huidige coronacrisis gaat deze vlieger even niet op, maar onder ‘normale’ omstandigheden blijft het voor VBM belangrijk om te analyseren hoe de vaste kosten in de onderneming de gevoeligheid van de geldstroom beïnvloeden.

Nadeel van de top-down approach

Vragen waarop u een onderbouwd antwoord zal moeten formuleren wanneer u de invloed van de omzetting van vaste kosten naar variabele kosten gaat onderzoeken, zijn bijvoorbeeld: weegt de investering die outsourcing met zich meebrengt op tegen de verlaging van het risico in de verwachte geldstroom? Welke andersoortige risico’s worden dan gecreëerd? De antwoorden zijn lastig te vinden met de traditionele top-down approach voor het vaststellen van de vermogenskostenvoet. Daarbij gebruikt u immers vooral data afkomstig van vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven, terwijl voor het beantwoorden van dit soort vragen juist data van de onderneming nodig is.

Alternatieve vermogenskostenvoet bepaling

TIAS heeft een alternatieve benadering ontwikkeld om de vermogenskostenvoet te bepalen van een niet-beursgenoteerde onderneming en tegelijkertijd inzicht te krijgen in wat de ondernemer kan doen in het kader van Value Based Management. Dit is de zogenaamde bottom-up approach. Deze benadering stelt u in staat de vermogenskostenvoet en de risico’s van de verwachte geldstromen in kaart te brengen op basis van data van de onderneming zelf.

Een besluit nemen op basis van alle beschikbare informatie

Door standaard in de bedrijfswaardering de bottom-up approach mee te nemen, wordt de ondernemer de mogelijkheid geboden op basis van alle beschikbare informatie een besluit te nemen. De ondernemer komt er nu niet alleen achter hoeveel zijn bedrijf op dit moment waard is, de ondernemer is ook op de hoogte van hoe de waarde van het bedrijf is te optimaliseren voor de toekomst. Er is immers dankzij de bottom-up approach veel meer zicht op hoe de bedrijfsvoering efficiënter is te maken en hoe risico’s in de geldstromen zijn te mitigeren.

Nieuwe kennis van bedrijfswaardering

Om de waarde van een onderneming of project te bepalen, moet de betreffende activiteiten grondig geanalyseerd worden. Tijdens de opleiding Executive Master of Business Valuation leert u hoe u meer impact kunt creëren in business and society. Dit artikel is gesponsord door TIAS Business School
Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

ISPnext: 'Actuele leveranciersdata essentieel door toenemende...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Stijgende adviesrol financieel professionals bij bankvrije...

Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."

Werkkapitaalbeheer: procesmatige benadering en de Cash Conversion Cycle

Werkkapitaalbeheer: procesmatige benadering en de Cash Conversion...

De procesmatige benadering van het werkkapitaalbeheer staat bekend als de dynamische methode. Welke processoorten kunnen hiertoe onderscheiden worden in een organisatie? En welke link bestaat er met de geldstromen, de cash conversion cycle (CCC) en de werkkapitaalratio's?

Wat is de werkkapitaalmatrix en hoe werkt het?

Wat is de werkkapitaalmatrix en hoe werkt het?

De werkkapitaalmatrix is een statische analysemethode van het werkkapitaal die normwaarden biedt om de basisposities van het werkkapitaal te optimaliseren. Cm: legt uit hoe deze eruit ziet en hoe hij werkt.

Basisposities werkkapitaal: zo zit het

Basisposities werkkapitaal: zo zit het

Welke basisposities van het werkkapitaal zijn er? Wat is het verschil tussen bruto en netto werkkapitaal? En wat is het verschil tussen inherent en autonoom, trade versus non-trade werkkapitaal? Cm: legt het uit.