Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Wat het huidige en toekomstige potentieel van payroll is? Daar geeft het onderzoek 'Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll' van ADP Nederland antwoord op.

Jaarlijks bevraagt ADP senior leidinggevenden van multinationals die verantwoordelijk zijn voor payrollfuncties binnen hun organisatie. Op die manier achterhaalt het softwarebedrijf hoe de wereldwijde payroll van die organisaties presteert. Het doel is om de prestaties en strategische bijdrage van payroll bij bedrijven wereldwijd te beoordelen. In dit artikel lees je een aantal onderzoeksresultaten.

Payrolltransformatie

Corona heeft een verwoestend effect gehad op veel bedrijven. Dit heeft ADP wakker geschud: “Payroll moet innovatiever benaderd worden. Dit betekent dat payrollfuncties pragmatischer en meer op de toekomst gericht moeten zijn, met aandacht voor betere en brede integratie."

Het onderzoek wijst op de volgende drijfveren voor payrolltransformatie in de komende twee tot drie jaar:

  • Kostenbesparing – 33%
  • Digitalisering – 33%
  • Operationele/productiviteitsefficiëntie – 30%
  • Verbeterde medewerkerservaring – 30%

Topprioriteiten voor organisaties

Er moeten fundamentele veranderingen worden gemaakt in de werking van payrollfuncties om payroll efficiënt te kunnen leveren. Voor een effectieve transformatie moeten processen, hulpmiddelen en vaardigheden in de payroll-organisatie worden aangepast.

Het onderzoek ‘Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll’, bevat een gedetailleerde beschrijving van de topprioriteiten voor organisaties die hun payrollfuncties willen transformeren. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Verbeterde medewerkerservaring
  • Integratie van zakelijke systemen en payroll
  • Betrouwbaardere technologie
  • Verscherpte gegevensbeveiliging

Belangrijkste bevindingen: 4 hoofdthema’s

Medewerkerservaring staat bovenaan de agenda, maar hoe zit het met de nauwkeurigheid van de payroll?

Het garanderen van nauwkeurige payrollverwerking is cruciaal bij het behoud van medewerkers in bedrijven met een groot medewerkersbestand. Bij het uitbetalen van je medewerkers zorgt een nauwkeurige payroll ervoor dat je bedrijf aan zijn verplichtingen richting medewerkers, aandeelhouders en wet- en regelgeving voldoet.

De balans tussen wereldwijd overzicht en lokale expertise

Op de huidige internationale markt hebben bedrijven met een holistische kijk op hun organisatie en plaatselijke inzichten een voorsprong op hun concurrenten. Dat geldt ook voor payroll-informatie.

De payroll moet voldoende gelokaliseerd zijn om te kunnen voldoen aan specifieke regionale wetten en conventies, maar bedrijven moeten ook een overzicht hebben van payrollgegevens uit alle landen waar ze actief zijn, ter onderbouwing van zakelijke strategieën. Het onderzoek gaat hier dieper op in.

Het gebruik van IT bij internationale payroll

Wanneer je payrollgegevens verwerkt voor je organisatie, is gegevensbescherming van groot belang. Je moet op de hoogte zijn van de nieuwste regelgeving over gegevensbescherming en processen hebben die de risico’s van een gegevensinbreuk beperken.

Volgens het onderzoek is het minimaliseren van IT-complexiteit een argument voor verandering:

  • Respondenten schatten dat IT-resources gemiddeld 22 uur per week, per land besteden aan het beheren van de gegevensstroom tussen payroll en andere bedrijfssystemen.
  • Veel bedrijven hebben alleen een draaiboek en noodplannen voor gegevensbescherming ontwikkeld voor bepaalde landen (36%), terwijl andere helemaal geen noodplannen hebben (13%).
  • 99% zegt dat gegevensbeveiliging in de afgelopen 12 maanden belangrijk is geworden voor hun payrollstrategie. 46% zegt dat gegevensbeveiliging cruciaal is.

Het moderne payrollteam: van operationeel naar strategisch

Operationele efficiëntie is van levensbelang voor het slagen van elk bedrijf dat de uitdagende economische omstandigheden probeert te trotseren. Met een combinatie van de juiste payrollstrategieën en het juiste payrolltalent kan een organisatie haar zakelijke ambities waarmaken en zich voorbereiden op onverwachte uitdagingen in de toekomst.

Dit artikel is gesponsord door ADP.

Chris van Dongen, directeur bij Payhawk Nederland: 'Door slimme tools in te zetten, kun je waardevolle finance professionals vrijspelen.'

'De ouderwetse betaalcultuur in Nederland remt de groei van bedrijven'

De corporate betaalcultuur in Nederland is toe aan een grondige modernisering. Handmatige declaraties en controles zijn niet alleen tijdrovend, maar remmen ook de groei van bedrijven. Chris van Dongen, country director bij Payhawk Nederland, pleit voor een radicale omslag: "Je kan het eigenlijk niet maken om je personeel bonnetjes te laten declareren."

Dirk Jan Leppers, pre sales consultant bij ISPnext: ‘Om organisaties op weg te helpen bij het opvragen, vastleggen en ontsluiten van leveranciersdata hebben we een stappenplan opgesteld.’

Stappenplan ISPnext: efficiënter leveranciersdata opvragen en...

Binnen organisaties ontstaat steeds meer behoefte aan transparantie over de supply chain. Is het niet vanuit intrinsieke motivatie dan toch zeker daartoe aangezet door toezichthouders en overheden. Maar welke data heb je allemaal nodig van je leveranciers en hoe breng je die informatie overzichtelijk bij elkaar? ISPnext heeft een stappenplan opgesteld.

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Data-uitwisseling in de supply chain steeds complexer

Elektronische gegevensuitwisseling in de retail supply chain wordt steeds complexer. "Door strengere regelgeving en technologische ontwikkelingen kunnen organisaties dit moeilijker zelf doen", vertelt Arjan Sloot van SPS Commerce.

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

Van traditionele boekhouder naar strategische partner

De rol van de finance professional verandert. Een goede zaak voor zowel de professionals zelf als voor organisaties. Louis Brosky en Marcel van den Noord, respectievelijk finance manager en manager marketing en sales bij TKB, vertellen waarom deze ontwikkeling nieuwe kansen biedt in een datagedreven wereld.

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Invoering e-facturatie vereist centrale aanpak

Het verplicht aanleveren en kunnen verwerken van elektronische facturen: er valt voor bedrijven nauwelijks meer aan te ontkomen. De praktijk laat zien dat dit een complex proces is. Toch heeft het onderwerp op menig Finance-afdeling nog niet de hoogste prioriteit. Ten onrechte, ook al omdat e-facturatie de opmaat kan zijn naar optimalisatie van de gehele supply chain.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Stijgende adviesrol financieel professionals bij bankvrije...

Uit de CBS Financieringsmonitor 2023 blijkt dat het mkb naast banken steeds vaker vertrouwt op accountants en financieel adviseurs voor financieringsadvies. Ook kiezen bedrijven vaker voor bankvrije financiering. Voor financieel professionals is het dan ook belangrijk om, naast te controleren, actief te adviseren. Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, lichten toe: "Als sparringpartner ondersteun je het mkb bij financiële besluitvorming en groei. Bij liquiditeitsproblemen kan factoring een oplossing zijn om de cashflow te versnellen."

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

Webinar Payhawk: zo maak je scope 3-emissies inzichtelijk

De CSRD-richtlijn verplicht organisaties om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor het verzamelen van data over scope 1 en 2 waren al langer richtlijnen, maar de schoen begint te wringen bij scope 3. Dat gaat over de data uit de gehele waardeketen. Hoe verzamel je die data? Die vraag wordt beantwoord tijdens een webinar van Payhawk op 10 juli.

E-facturatie wordt stilaan de standaard

E-facturatie wordt stilaan de standaard

E-facturatie komt als wettelijke verplichting steeds dichterbij. Onder invloed van de richtlijn ViDA voeren Europese landen stap voor stap e-facturatie in en verlangen ook steeds meer organisaties het van hun leveranciers. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en vooral ook de pluspunten ervan te ervaren.